Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otevřený dopis Lidovým novinám

26. 6. 2012

Jiří Vacek

Lidové noviny naprosto neobjektivně píší o německých zločinech za 2. světové války a o spravedlivé, samovolné a neorganizované české odvetě za ně.

Ač jsem opakovaně tyto noviny upozorňoval, ať věnují pozornost, kromě jiných německých zločinů proti lidskosti, i vypálení Českého Malína, ve kterém byli zabíjeni i kojenci a děti se svými matkami tak, že byli nahnáni do svých domovů, které pak s nimi zapálili nebo je Němci rovnou stříleli, nedočkal jsem se nikdy odpovědi.

Proto jsem letos 8. května poslal otevřený dopis vedení redakce, který je uveden níže.

 

08.05.2012

Otevřený dopis šéfredaktorovi deníku Lidových novin

Pane šéfredaktore!

Dne 13. července 1943 byl německým Wehrmachtem spáchán na obci Český Malín sadistický zločin a to bez jakékoliv příčiny. Obec byla do posledního obyvatele vyvražděna, spálena a srovnána se zemí. Její obyvatelé byli vražděni zvlášť sadistickým způsobem. Byli, včetně dětí a jejich matek nahnáni do jejich domků, které pak Němci zapálili. Kdo se pokusil o útěk, byl zastřelen.

Takto byli přímo na místě vražděni i kojenci, malé děti, těhotné ženy i muži. To vše bez jakéhokoliv soudu a příčiny. Němečtí vojáci vraždili se sadistickou rozkoší i ženy, které před nimi klečely a prosily o milost pro děti, které držely. Marně. Obec měla splněny všechny dodávky a nedocházelo k činům nepřátelským Říši. Celkový počet 374 zavražděných nevinných, z toho 105 dětí – chlapců a děvčátek do 14 let a 161 žen. Spáleno bylo 68 domů a 223 stodol.

Tento německý zločin je ještě strašlivější než osud Lidic. Jako odběratel Lidových novin se nepamatuji, že za dlouhé roky se vůbec o tomto německém zločinu LN zmínily natož, aby se o něm podrobně rozepsaly. Prostě jej zamlčují.

Na druhé straně bez žádného ověření a nepravdivě LN píší o údajných zločinech Čechů, ve kterých po válce bylo zabito v rámci spravedlivé odvety několik Němců, většinou nacistů, esesáků, gestapáků, členů NSDAP a jim podobných. Mnozí z nich páchali své zločiny proti naší republice i po konci války. Drželi zbraně, prováděli sabotáže i vraždili.

Vrcholem byla vaším deníkem vymyšlená zpráva „Češi hrají na hřišti Sparty fotbal na masovém hrobě Němců.“

Proto se vás ptám:

1) Proč zamlčujete vyvraždění českého Malína?

2) Proč otiskujete většinou neověřené, neobjektivní až vylhané zprávy o údajných zločinech na Němcích?

Vaši odpověď očekávám do 31. května a zveřejním ji ve sdělovacích prostředcích i to, pokud neodpovíte.


Ing. Jiří Vacek

autor a překladatel

Píškova 1955/30

155 00 Praha 5

Podrobnosti o malínské tragédii viz například knihu Vladimír Dufek: „Mučednická obce na Volyni, Český Malín,“ 2002, Sdružení Čechů z Volyně

* * *

Do dnešního dne jsem na dopis neobdržel odpověď. Lidovým novinám se masakr v Malíně, který byl ještě větší a hrůznější než v Lidicích, do jejich novin nehodí. Pak by přece museli napsat pravdu.