Jdi na obsah Jdi na menu
 


Památka Českého Malína je nežádoucí

31. 7. 2012

Jiří Vacek

Naše noviny vlastněné Němci i televize, kde mají sudeťáci velký vliv, o vyvraždění Českého Malína zarytě roky mlčí.

Zprávy o tomto obrovském zločinu nalezneme pouze tam, kam ještě nesahá moc nepřátel našeho státu. O Malínském zločinu píše proto „Zpravodaj Sdružení Čechů z Volyně“, mimořádné číslo 2012 z července tohoto roku. Cituji:

Projev předsedkyně SČVP Jaromíry Němcové k pietní vzpomínce při 69. výročí vyvraždění občanů Českého Malína na Volyni konané dne 14. 7. 2012 v Novém Malíně

Co nejsrdečněji mezi námi vítám rodáky z Českého Malína, kterým se podařilo tomu peklu uniknout, paní Kantoríkovou Jaroslavu, paní Pospíšilovou-Matuškovou Ninu, pány plk. v. v. Filípka Bohumila, Pospíšila Mstislava a pana Řepíka Josefa.

Vážené dámy, vážení pánové a vážení rodáci. Sešli jsme se dnes, abychom uctili památku svých krajanů, kterým tragicky skončil život 13. července 1943 v Českém Malíně na Volyni, kde fašistická soldateska zaživa upálila 374 našich spoluobčanů.

Zločin bezohlednou krutostí této tragedie působí ještě hrůzněji než Lidice. Nikoho nenechali přežít a děti, kterým se podařilo vyběhnout z hořící stodoly, házeli živé zpět do plamenů. Mezi našimi krajany tam uhořelo 105 dětí do 14 let. Takové zločiny se nesmějí zapomínat a my musíme udělat všechno, co je v našich silách, aby všechny "ismy", které teď vystrkují růžky, nedostaly prostor k životu.

Když jsem byla na letošní pietní vzpomínce k podobné události v Ležácích, potěšila mne v projevu pana presidenta Václava Klause pasáž, kde hovoří o tom, že současný pre- sident Spolkové republiky Německo se konečně upřímně a plnohodnotně omluvil za zvěrstva napáchána fašistickým Německem.

Na Malínské tragédii je také osudné, že jednotka, která ten bestiální zločin spáchala, byla sestavena ze sudetských Němců pocházejících z Liberecka. Ani na to se nesmí za- pomínat. Oni uměli česky. Přivítali bychom, kdyby nám historici z Památníku Lidice po- mohli objasnit více podrobností o této tragedii v Českém Malíně na Volyni.

V příštím roce uplyne již sedmdesát let od tohoto zločinu a nám se podařila obrovská věc. Za finančního přispění státu a z našich vlastních finančních prostředků, jsme úplně obnovili památník obětem tragedie v Českém Malíně na Volyni. Právě před pěti dny byla dokončena stavba pomníku ukrajinskou firmou Gabro, která postavila i náš památník obětem 2. světové války v Rovně na místě, kde mělo svoje sídlo velitelství zahraničních československých jednotek v Rusku pod velením tehdy plukovníka Ludvíka Svobody. A právě 69 let po fašistickém zločinu v Českém Malíně, ukrajinská strana dne 13. 7. 2012 náš nově postavený památník oficiálně posvětila.

Vše tedy bude připraveno v tomto roce k tomu, abychom mohli s veškerou pietou uctít naše umučené krajany v roce 2013 v obou Malínech, v tom na Volyni a zde v Novém Malíně v naší vytoužené vlasti.

Děkuji vám za pozornost.

Konec citátu.

 

Je smutné, že se z představitelů naší republiky k Malínskému zločinu nevyjádřil její jediný představitel. Na rozdíl od nich se polský stát vyjádřil.

Dopis Velvyslanectví Polské republiky v Praze

Vážená paní předsedkyně,

spolu s českými hostiteli vzpomínáme dnes na smutné výročí, letos je tomu už 69 let kdy nacisté vyvraždili 374 volyňských Čechů v obci Český Malín a spolu s nimi 36 polských obyvatel. Dospělí, děti a starci přišli o život v plamenech nebo byli zastřeleni a dodnes se nepodařilo zodpovědět na otázku, proč Němci tu vesnici vyvraždili.

Masakr v Českém Malíně přežilo jen několik desítek lidí, kteří se po válce spolu s dalšími 10 tisíci rodinami volyňských Čechů vrátili do vlasti.

Nikdy nepřestanou bolet rány ze zločinů, které nacisté do posledních dnů páchali, a které přinesly smrt nevinným lidem. Na tragédii druhé světové války, okupace a zločiny nacistů nesmíme zapomenout.

Chtěl bych ujistit všechny potomky volyňských Čechů a členy Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel o polské podpoře odkazu Českého Malína.

S veškerou úctou, Marek Minarczuk

Chargé ďAffaires a.i. Polské republiky

Konec citátu.

 

Lidický památník uzavřel smlouvu o vzájemné spolupráci se skupinou, která si připomíná vyvraždění Českého Malína. Památka obou obcí se měla připomínat společně. Přesto se tak nestalo ani při letošním výročí Lidic. Připomenout důstojně Malín společně s Lidicemi se nehodí. Právem se můžeme ptát, kdo jsou ti, co ze všech sil zamlčují, co se v Českém Malíně stalo. Jaké cíle asi sledují?

Lhát se může více způsoby. Není třeba vždy šířit nepravdu. Potlačovat zveřejňování pravdy je stejně účinné jako lhaní. Tam, kam pravda nemůže, panuje lež.

Na příkladu Malína je vidět, do jakého nešťastného a nedůstojného postavení jsme se dostali. Když chceme znát pravdu, nenalezneme ji v česky psaných novinách a v České televizi, ale v zájmovém tisku, který má malý náklad a mnozí ani netuší, že existuje.