Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč sudetští Němci litují prohru Schwarzenberga?

14. 2. 2013

Jiří Košťák, parlamentnilisty.cz

Na bezpečnostní konferenci v Mnichově prý zahraniční politici vyjádřovali lítost, že českým prezidentem nebyl zvolen Karel Schwarzenberg. ČTK a Českému rozhlasu to sám řekl šéf české diplomacie.

V rozhovoru pro Sudeten Deutsche Zeitung zase „naříkal“ nad jeho prohrou i mluvčí sudetských Němců Bernd Posselt.  Podle něhož to je velká škoda, že se prezidentem nestal Schwarzenberg  když prý zvítězil český nacionalismus a ve volbě prezidenta ČR  lidé slyšeli na protiněmecké argumenty. Jsou to jeho názory, a dodejme, že nejen jednostranné, ale i podivné.

U údajné lítosti některých zahraničních politiků mohlo jít jen o určitou zdvořilost, ale lítost představitele radikálních sudetských  Němců je závažnější a odhaluje jejich zklamání.  Bernd Posselt  tak Schwarzenbergovi udělal hodně medvědí službu. Prokázal tak, že obavy z toho, že kdyby Schwarzenberg usedl na Pražský hrad, byl by  k sudetským Němcům vstřícnější a byli  mu asi milejší než český národ, a těžko říct, čí zájmy by vlastně hájil, byly zřejmě oprávněné.  „Naříkavý pláč  a lítost“  některých – řekněme vlastně henleinovských pohrobků je toho důkazem.

A když už Schwarzenberg kritizoval v předvolební kampani Dekrety prezidenta Edvarda Beneše,  zapomněl na jedno – poválečný odsun sudetských Němců z českého pohraničí nebyl Benešovým výmyslem.  Ale rozhodnutím vítězných mocností, tedy součástí Postupimské dohody !   Nabízí se tedy otázka zda Schwarzenberg svými útoky na Benešovy dekrety a odsun sudetských Němců i podpásový  útok na druhého českého pezidenta, který stal v čele protifašistického odboje,  Schwarzenberg vlastně neusiluje o revizi výsledků II. světové války ?  Takový výklad je ale z jeho výpadů logický, to se nesmí divit !  Toť tedy výstražná otázka a varující memento... Proto je dobře, že prezidentem České republiky je  Čech se sociálním cítěním, tedy Miloš Zeman .

 


Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Jiri-Kostak-Proc-sudetsti-Nemci-lituji-prohru-Schwarzenberga-261790