Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vraždili do poslední chvíle

3. 4. 2015

Jiří Vacek

Válka byla prohraná, veškerý odpor marný, ale Němci vraždí nemilosrdně dál. Na pochodech smrti od ledna 1945 zahyne nejméně 700 000 vězňů. Popravy se konají ještě začátkem května. V pražském povstání bylo zabito přes 5000 obránců města, ale také prostě zavražděno mnoho dětí i žen.

padevet_krvave_finale.jpgJiří Padevět v knize „Krvavé finále“ se zabývá jen malou částí těchto zločinů. I tak jich – jen těch větších – sesbíral 318, což zdaleka nejsou všechny. Jednotlivé vraždy ani nezaznamenal. Bylo jich velmi a velmi mnoho.

Nejednu z největších masových vražd spáchali Němci v Tachově, kde zavraždili více než 600 vězňů. Obyvatelé Javoříčka byli 5. května povražděni za údajnou pomoc partyzánům. Takových případů autor nalezl 318. Vraždění neskončilo ani s kapitulací Wehrmachtu. Některé jeho jednotky vraždily ještě 11. května. Wehrwolfové ještě celý rok 1945.

Některé zločiny z knihy uvádím:

„Alois Pavlů byl přibit za ruce na vrata své stodoly a musel přihlížet mučení a znásilnění svých dcer Věry a Jarmily a manželky, které byly poté svázány drátem a vhozeny do hořícího domu.“ Tak zní popis jedné z událostí, za niž byl v Leskovicích u Pelhřimova odpovědný oddíl SS vedený 26letým Walterem Hauckem. Celkem tam bylo 6. května zabito 26 obyvatel a vypáleno 31 stavení.

V Kunraticích řádili příslušníci KG Wallenstein. O kapitulaci Waffen-SS šli vyjednávat čeští vojáci v záloze Karel Rod a kapitán Jindřich Freiwald. Zastřeleni byli nejspíše 9. května mezi třetí a pátou hodinou ranní. Událost dnes připomíná pomníček.

V Třešti na Vysočině byla po 5. květnu euforie vystřídána krutým zásahem SS a popravou desítek lidí. Konec citace.

Podrobností zájemci naleznou v článku Lidových novin z 28. března 2015 „Velká kronika absurdní smrti“.

Když se ptáme, jak je něco takového vůbec možné, vysvětlení je zřejmé. Němci zfanatizovaní nacistickým učením přijali za své přesvědčení, že jsou nadřazenou rasou, která má právo vládnout těm méněcenným, což byli Češi, Židé, Poláci a další národy a rozhodovat o jejich životě a smrti. Prostě jednali v souladu se svým přesvědčením. Ti, které vraždili, byli méněcenné bytosti a neměli právo žít.