Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zlaté Rakousko

6. 12. 2012

Jiří Vacek

Z Lidových novin (22.11.2012, str. 22) se dozvídáme, jak se za Rakouska měli Češi dobře a jaká svoboda přesvědčení vládla. Dozvídáme se to z článku "Opice je zvíře neprůhledné".

Zakladatel a vydavatel a redaktor Humoristických listů J.R.Vilímek byl opakovaně souzen za satirické psaní o vládě císařského veličenstva. Kritizoval rakouský centralismus a nadržování Němcům.

Jeho satira byla při tom velmi mírná a ve srovnání s dnešním vyjadřováním, které běžně čteme v novinách, naprosto neškodná.

Přesto byl 6. listopadu 1863 odsouzen na 8 měsíců těžkého žaláře a k zaplacení 1000 zlatých a Humoristické listy byly zastaveny.

Žalář byl opravdu těžký. Po celou dobu měl trestanecký mundur a na nohou pouta. Rodinu viděl jednou za měsíc. Sám píše: "Já zločinec, musel jsem, když za mnou přišla moje žena, která seděla, stát vedle ní a synek si hrál na podlaze s mými pouty." Za rozbití takového státu se nás nestydí někteří naši politici neustále kritizovat.

Pro ty, kteří nevědí: J.R.Vilímek byl zakladatel slavného českého nakladatelství a pravý český vlastenec. Podle některých "přátel Čechů" nacionalista.