Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zločiny Němců na Volyni

21. 10. 2011

Jiří Hofman

Zpravodaj Sdružení Čechů z Volyně, č. 7/2011

Část posledního projevu ing. Jiřího Hofmana na vernisáži výstavy Český Malín-Lidice volyňských Čechů v Lidicích 11. 7. 2011

Několik dalších minut věnujeme informaci o nejtěžším období české menšiny na Volyni, tj. německé nacistické okupaci od června 1941 do února až března 1944. Shrnul jsem je do čtyř charakteristických událostí:

1) Stupňující se teror okupantů vůči obyvatelstvu. Zničili Český Malín hroznějším způsobem než Lidice. Upálili a povraždili zde celkem 374 osoby české národnosti, z toho 105 dětí do 14 let. Bezdůvodně postříleli třetinu občanú další obce Michny-Sergejevky. Přičteme-Ii k těmto obětem Čechy zaživa upálené a zavražděné v dalších obcích, pak je to celkem 466 osob.

Podobný osud jako Českému Malínu připravili nacisté mnoha ukrajinským vesnicím, které navíc před nástupem vražedných komand nejdříve letecky bombardovali. Za tím účelem bylo na letišti u Rovna na jaře 1943 po dobu asi tří měsícú devět bombardovacích letounů, které několikrát týdně bombardovaly ukrajinské vesnice. Vídával jsem je z usedlosti mého strýce, která byla blízko letiště.

2) Nelidskost vůči zajatcům. Hladem, mrazem a nemocemi mořili tisíce sovětských zajatců v zimě roku 1941/42 v obrovském táboře v Rovně, který představoval holé pole bez budov, ohraničené střeženými ploty z ostnatého drátu, připojenými na elektrický proud. Podobných vražedných míst bylo na okupovaném území Sovětského svazu mnoho.

3) Mučednictví židovských spoluobčanů. Pomoc Čechů těmto nešťastníkům je částečně zdokumentovaná ve dvou publikacích: Volynští Češi v prvním a druhém odboji (autoři Hofman, Vaculík, Širc) a Češi na ukrajinské Volyni v době holocaustu (autor Hofman). V autentických záznamech zachránění zdůrazňují lidskost a ochotu riskovat, s níž se setkávali zejména u Čechů a baptistů (bez ohledu na národnost). Židovský historik Shmul Spektor v  knize The  Holocaust of Volynien Jews 1941 - 1944 (400stran) píše o 665 zachráněných s přičiněním volyňských Čechú.

4) Etnické vraždy páchané ukrajinskými nacionalisty - banderovci. Ve výše citovaných publikacích jsou uvedena jména 381 našich krajanů, které banderovci zavraždili nejhrůznějším zpúsobem, např.

- manželku předsedy místní ČSBS v Žatci Bucharského, který byl v té době v 1. čs. armádním sboru, přibili zaživa na vrata;

- děvče Julii Dučinskou v Plosce u Dubna k smrti usmýkali za koněm, protože odmítla být jejich "sekretářkou";

- otce nám dobře známé, obětavé volyňské aktivistky Heleny Křikavové Josefa Albrechta po krutém mučení vhodili položivého do studny spolu s dalšími dvěma Čechy.

Tak bychom mohli o způsobech boje „za vilnu ta samostijnu“ pokračovat i otřesnými příklady barbarství zejména vůči Polákům a Židům.

Byl jsem s jinými funkcionáři SČVP a ČsOL pozván na předpremiéru filmu LIDICE. Po jeho shlédnutí jsme usoudili, že k současným snahám některých "nesmiřitelných" potomků sudetských Němců a některých jejich českých, zřejmě dobře placených, propagátorů by bylo v zájmu naší republiky postavit další věcný argument ve formě dobře udělaného filmu o Českém Malíně. Soudíme, že tvůrci filmu LIDICE v čele s autorem scénáře prof. Zdeňkem Máhlerem to u tohoto filmu opravdu dokázali.