Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bývalý polský arcibiskup Wesolowski byl zatčen, je obviněn ze zneužívání chlapců

1. 11. 2014

novinky.cz

Vatikánské úřady zatkly bývalého polského arcibiskupa Józefa Wesolowského, který čelí obvinění ze sexuálního zneužívání chlapců. Na bývalého papežského nuncia v Dominikánské republice uvalily domácí vězení, dokud nestane za svou kriminální činnost před soudem. V červnu Vatikán zbavil Wesolowského kněžských povinností.

Wesolowski je zatím nejvyšším hodnostářem Vatikánu, který je oficiálně vyšetřován kvůli sexuálnímu zneužívání dětí. Z Dominikánské republiky, kde působil jako papežský nuncius, byl odvolán loni v srpnu nynějším papežem Františkem. Dominikánská republika požaduje jeho vydání, což ale Vatikán odmítá.

Bývalý arcibiskup je rodilý Polák, ale zároveň je občan Vatikánu, takže se na něj vztahuje trestněprávní postih tohoto městského státu.

Dominikánské úřady také vyšetřují dalšího polského kněze a Weselowského přítele Wojciecha Gila, který byl v květnu odvolán z horské farnosti v Juncalitu kvůli tomu, že ho místní obyvatelé obvinili z obtěžování ministrantů. Údajně také bral ministranty do domu Wesolowského. Gila v únoru zatkla policie v Polsku na základě mezinárodního zatykače.

 


Zdroj: http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/348533-byvaly-polsky-arcibiskup-wesolowski-byl-zatcen-je-obvinen-ze-zneuzivani-chlapcu.html