Jdi na obsah Jdi na menu
 


Františkova „církev chudých”? Biskup luxusu má palác za tři čtvrtě miliardy

19. 10. 2013

novinky.cz

Biskupství v německém Limburgu přiznalo, že náklady na honosnou rezidenci biskupa Franze-Petera Tebartze-van Elsta se vyšplhaly na 31 milionů eur (790 miliónů Kč). Odhadovaly se přitom na částku třikrát nižší. Vatikán už minulý měsíc kvůli ní vyslal na západ Německa inspekci, která mrhání prověřuje.

Biskupský komplex v Limburgu měl původně stát pět až šest miliónů eur (127 až 153 miliónů Kč). Německý tisk však spekuloval, že reálné náklady mohly dosáhnout asi deseti miliónů eur, kvůli čemuž Tebartze-van Elsta překřtil na "biskupa luxusu", který vede život v bohatství v rozporu s hlásáním papeže Františka o "církvi chudých".

Biskup po zářijové inspekci - oficiálně „bratrské návštěvě” - kardinála Giovanniho Lajola přislíbil, že zveřejní skutečnou výši výdajů na své sídlo.

Uvedená suma ovšem šokovala i členy rady, která dohlíží na finance biskupství a cítí se Tebartzem-van Elstem oklamána. „Limburský biskup nás udržoval v nevědomosti,” uvedli členové grémia v prohlášení, jehož zveřejnění se diecéze podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung snažila zabránit.

Podle biskupství rezidenci prodražily vyšší náklady na sanaci a rekonstrukci historické budovy, než se plánovalo. Podle tisku však cenu „vyšroubovala” nahoru hlavně speciální přání biskupa, který má v diecézním centru i vlastní třípokojový byt a soukromou kapli. Také podle některých farníků je stavba příliš okázalá.

 

Vyzývají biskupa k odchodu

Ve světle nových skutečností v pondělí biskupa Tebartze-van Elsta vyzvali k rezignaci teolog z univerzity v Münsteru Thomas Schüller i Hofheimský kruh, který sdružuje nespokojené farnosti. „Způsobí to obrovské škody, nejen v limburském biskupství. Poznamená to katolickou církev v celém Německu. Je to skandál a nemůže skončit bez důsledků,” prohlásil Schüller.

Biskup Tebartz-van Elst chce podle agentury DPA vyčkat na závěry šetření vatikánské komise a k výzvám k odstoupení se nechce vyjadřovat.

Důvěru v Tebartze-van Elsta ztratila rovněž kněžská rada biskupství. „Teď je na Římu a německých biskupech, aby to vyřešili,” uvedl mluvčí rady Reinhold Kalteier. Mluvčí Německé biskupské konference Matthias Kopp už také oznámil, že předraženou stavbu a její financování prověří komise biskupské konference.

Jakým způsobem limburská diecéze nákladný projekt financovala, zatím nezveřejnilo. Podle serveru Spiegel Online zůstává také nejasné, zda při financování nedošlo k porušení církevního práva, neboť některé investice podléhaly schválení Vatikánem.


Celý článek zde: http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/315563-frantiskova-cirkev-chudych-biskup-luxusu-ma-palac-za-tri-ctvrte-miliardy.html