Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nač církve potřebují majetek

30. 3. 2011

Jiří Vacek

Církve nás přesvědčují, že potřebují majetek, aby mohly provádět charitu. Již tento důvod je pochybný sám o sobě. Posláním církví není charita, ale přivádění lidí k Bohu. A charita, založená na penězích získaných od státu, není charita. Rozdávat peníze druhých není dobročinnost.

Jak používají církve svůj majetek, odkrývá T. Šupová z Lidových novin, březen 2011.

Věřit, že se jinde něco takového neděje, by bylo pošetilé. Obdobným způsobem zpracovává katolická církev veřejné mínění v Polsku. Film, o kterém je řeč, byl promítán na festivalu „Jeden svět“.

Kampaň na předsudky

I snímek 8: mormonský návrh, stejně jako ty předchozí, nutí k zamyšlení. Přitom začíná šťastně. V polovině roku 2008 Nejvyšší soud povolil v Kalifornii sňatky osob stejného pohlaví. O pár měsíců později byla ale v referendu odsouhlasena změna ústavy, podle které mohou být právně uznány pouze heterosexuální sňatky. Co se mezitím stalo?

Do hry vstoupila (ovšem tajně) mormonská církev, a to nejen v Kalifornii, a zahájila neuvěřitelně masivní kampaň. Peníze sehnali poměrně snadno. Zatlačili na své členy, kteří jim raději, aby předešli problémům, naposílali i desítky tisíc dolarů. "Není to otázka práv člověka, je to otázka morálky. Dojde k rozvratu ro­din, homosexualita je hrozný hřích, jako incest," hlásali ze všech stran mormonští duchovní.

Církev se nezdráhala využít i televizi, do které dodala dojemné příběhy dětí trpících projevenou homosexualitou některého z rodičů. A na koho kampaň nezabrala, ten se brzy dočkal návštěvy mormonských dobrovolníků přímo ve svém domě. Díky tajným dokumentům, ze kterých snímek vychází, má divák možnost proniknout velmi hluboko do dění v mormonské církvi. A dozví se tak třeba i to, že někteří lidé stále zastávají názor, že se homosexualita dá léčit.