Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pedofilie ve svaté církvi

3. 5. 2011

Jiří Vacek

Jak je možné tak velké rozšíření pedofilů a jejich zločinného počínání, když si tatáž církev nárokuje svatost a považuje se za jedinou vyvolenou od Boha?

Odpověď poskytuje sám jeden z pedofilních biskupů: nepovažuje pedofilii za zlo, tím méně za zločin.

Mnoho jeho kolegů, soudě podle jejich počínání a vyjadřování, si zřejmě více či méně myslí totéž.

Uvedenou zprávu z Novinky.cz cituji celou a beze změny.

Zneužívání synovce od jeho pěti let byla drobná intimnost, hájil se bývalý biskup.

Novinky.cz - 15. 4. 2011

Třináct let zneužívání nebylo podle Vangheluwa nic jiného než „drobná intimnost“. „Začalo to jako, řekl bych, hra. Vlastně to nikdy nebylo něco o moc víc,“ prohlásil bývalý biskup a dodal: „Nemyslím, že bych byl pedofil. Měl jsem silný pocit, že to synovci vůbec nevadilo, právě naopak. Nebyl to brutální sex. Nikdy jsem nepoužil tělesné, fyzické násilí. Nikdy to nebyla otázka znásilnění."

Zneužívání druhého synovce trvalo krátce a událo se před dávnými lety, sdělil Vangheluwe.

Bývalý biskup si uvědomoval, že páchá hřích a často se prý z něj zpovídal. Zvažoval i sebevraždu, kterou ale považuje za zbabělý čin. Rovněž řekl, že roky zneužívanému chlapci dal desetitisíce eur. Peníze ale neměly sloužit k tomu, aby hocha umlčely, nýbrž mu měly pomoci. Vztah ukončil chlapec, když mu „docela důrazně“ řekl, aby přestal.

Většina rodiny prý o zneužívání věděla.

„Je to facka jeho obětem a vůbec všem obětem,“ komentoval knězovo vystoupení právník zneužívaného. „Chci se ho zeptat, když ví, co se událo, jak chápe pojem brutální sex,“ řekl.

Se zákazem od Vatikánu nesouhlasí

Sexuální skandál dnes 74letého Vangheluwa propukl před rokem, kdy vyšel najevo rozsah zneužívání dětí kněžími v Belgii, ale i v dalších evropských zemích. Vangheluwe byl v té době nejdéle sloužícím belgickým biskupem.

Představitelé belgické katolické církve o víkendu oznámili, že Vangheluwe byl vyslán do zahraničí, aby si duševně odpočinul. Počátkem týdne Vatikán nařídil Vangheluweovi vzdát se kněžského roucha. Ten to teď v televizi odmítl. Konečné rozhodnutí tedy bude na papeži.

Knězovy činy jsou dávno promlčeny, soud mu tudíž nehrozí.

(konec)

* * *

Přesto si zřejmě mnozí katolíci myslí, že například jóga je mnohem větší zlo a je nutné proti ní bojovat. Téma pedofilie je v celém světě stále velmi aktuální. Jen naše sdělovací prostředky o ní nechtějí nic vědět. Místo toho papeže, který bránil jejímu odhalení, vyzdvihují jako nezpochybnitelnou duchovní autoritu.