Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poučení z krize teologie

4. 1. 2015

Jiří Vacek

Úvaha teologa J. Jandourka pod tímto názvem vyšla v deníku Lidové noviny v sobotu 20. prosince 2014.

Z článku vyplývá naprostá neschopnost křesťanské teologie pro myslícího člověka 21. století rozumně vysvětlit, proč Bůh dopouští tak strašlivé zločiny, jakým byl německý koncentrační tábor v Osvětimi.

Autor připouští, že tato neschopnost přijatelného vysvětlení vede od představy „selhávajícího“ Boha až k naprostému popření pouhé boží existence. Takový Bůh, který něco takového dopouští, přece nemůže existovat.

Již sám titulek, který přiznává krizi křesťanské teologie, vypovídá, jakou hodnotu tato věda o Bohu – nic jiného teologie není – má: žádnou a dokonce horší než žádnou, protože přímo nabízí myšlenku neexistence Boha.

Pro křesťana, jakým autor článku je, je příznačné, že se ani nepokouší hledat odpověď na pro něho neřešitelné otázky v jiných náboženstvích. Je plně v moci křesťanského nacionalismu nejhoršího druhu: pravdu máme jen my, vyvolení od Boha a druzí se mohou jen mýlit. Řečí křesťanské teologie tento nacionalismus není ničím jiným, než smrtelným hříchem pýchy.

Kam takový způsob uvažování vede, dokládá obsah článku: k nevíře v Boha, který je láskou a dokonce k popření jeho existence.

V tomto případě snad ani není možné o nějaké teologii, nauce o Bohu mluvit. S Bohem to nemá vůbec nic společného.