Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vatikán: Pedofilní kněze jsme nekryli

21. 9. 2011

Jiří Vacek

Vatikán v sobotu odmítl usnesení irského parlamentu, podle kterého představitelé irské římskokatolické církve v ostrovní zemi zatajovali případy sexuálního zneužívání dětí kněžími.

 

3. září 2011, 21:05 - agentura Reuters.

 Je to vůbec první oficiální reakce Vatikánu na červencové obvinění irských poslanců. Svatý stolec v ní vyjádřil nad sexuálním obtěžováním dětí lítost a stud. Zdůraznil však zároveň, že vznesená obvinění jsou "nepodložená".

 "Co se této záležitosti týče, Svatý stolec by rád dal jasně najevo, že v žádném případě nebránil ani se nesnažil zasahovat do vyšetřování případů sexuálního zneužívání dětí v diecézi Cloyne," píše se v prohlášení Vatikánu. "Svatý stolec se také nikdy nesnažil vměšovat se do irského občanského práva nebo bránit civilním úřadům ve vykonávání jejich povinností," dodává dokument.

 Premiér Enda Kenny v polovině července bezpříkladným způsobem obvinil Vatikán ze snahy krýt kněze, kteří v Irsku zneužívali děti. Vyslovil přesvědčení, že si tím chce Svatý stolec upevnit vliv a zachovat dobré jméno. Kritický postoj zaujal i parlament, který Vatikán v usnesení obvinil z krytí pedofilních kněží.

 Irové reagovali na zprávu o situaci v diecézi Cloyne, která leží na jihu země. Píše se v ní, že kněží nenahlašovali irským úřadům případy sexuálního zneužívání dětí, neboť Vatikán v dopise adresovaným v roce 1997 irským biskupům označil pokyny Dublinu pro ohlašování sexuálních afér za pouhé "studijní materiály".

 Diecéze Cloyne podle zprávy nenahlásila v letech 1996 až 2009 všechny případy zneužití dětí kněžími a biskup John Magee, který byl za tuto diecézi odpovědný, příslušným orgánům v této záležitosti lhal.

 Napětí mezi Vatikánem a Irskem vyústilo na konci července v odvolání papežského velvyslance Giuseppeho Leanzy z Dublinu. Ten má podle informací irského portálu The Journal nově působit v Praze.

 zdroj: prvnízprávy.cz

 

Poznámka Jiří Vacek:

Irsko je výhradně katolická země. Její zákony v oblasti antikoncepce, přerušení těhotenství a v dalších plně vyjadřují postoje Vatikánu neboli papeže. Nepovoluje se ani přerušení těhotenství znásilněným ženám.

Pokud proto nejvyšší představitelé země – vláda i parlament obviní Vatikán z krytí pedofilních kněží, určitě nelze Iry pokládat za zaujaté.

Tím jsou naopak uvedené skutečnosti závažnější.

V těchto případech jde „svaté“ církvi vždy na prvém místě o její „dobrou“ pověst a nikoliv o pravdu. Takto dopadají země, kde má katolická církev výsadní postavení, nadřazené státu, ve kterém působí. Přesně o toto se snaží katolíci i u nás: aby církevní zákony měli přednost před našimi státními. Přesná obdoba našeho dřívějšího podřízeného postavení vůči Moskvě.