Jdi na obsah Jdi na menu
 


CD 12 - Jak rozumět nedvojné filosofii / Rámagíta, Džňána gíta

cd_12.jpg1) Jak rozumět nedvojné filozofii

Autor čte vlastní pojednání o tom, jak správně rozumět advaitickým spisům. Upozorňuje také na nebezpečí jejich špatného pochopení, které může vést až k tomu, že vztáhneme pravdy, které platí pro nejvyšší Skutečnost, na své ego. To je takzvaná „učená nevědomost“, jak říkal indický mudrc Ramana Maháriši, kdy plně vězíme v egu, ale jsme přesvědčeni, že jsme brahman, nejvyšší Skutečnost.


2) Rámagíta

Jedná se o vlastní autorův překlad Rámagíty. Rámagíta, ač krátká, obsahuje esenci nedvojné filosofie (advaity), která je podána formou rozhovoru Pána Rámy a jeho bratra Lakšmany. Dílo je pravděpodobně starší než 2000 let. Tvoří část Adhyatma Rámájany, která je součástí rozsáhlého indického písma Brahmánanda Purána.


3) Džňánagíta

Džňána Gíta je návodem k praxi poznání sebe ve stylu indické gíty a je vlastním dílem Jiřího Vacka, které napsal krátce po roce 1960. Šířil ji mezi své duchovní přátele, aniž by ji podepisoval, jelikož v době komunistické totality za psaní i šíření jakýchkoli duchovních děl hrozilo vězení. Byla považována za dílo samotného Ramany Mahárišiho, což bylo neúmyslně vyvoláno i tím, že čtenáři vztáhli autorství dobrořečení i na samu Gítu. Tomu věřil například i autorův duchovní mistr Jaroslav Kočí, což je významný poukaz.

 


e-shop