Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vanutí Ducha svatého aneb výstup k Otci

Jarní seminář na Morávce 20. 5. - 1. 6. 2013, jeho průběh a popis zkušeností z pohledu duchovního mistra.

 

Ukázka z knihy


Neděle 2.6.13 večer

Po dvou prášcích proti bolesti nastává zlepšení. Bolest je snesitelná, mohu i sám udělat několik kroků.

Dívám se na televizi a také píši následující.

Znám dva druhy bolesti: ty snesitelné a ty nesnesitelné. Ty snesitelné, zejména když nebrání pohybu, hlavně chůzi, se dají vydržet, ale i ty, jsou-li dlouhodobé, jsou únavné a vysilují. Berou energii pouze tím, že je snášíme.

Snesitelné bolesti se dají vydržet, neovládnou mě celého.

Nesnesitelné bolesti, zejména spojené s nemožností chůze a pohybu jsou opravdu nesnesitelné. Zmocní se celé bytosti, kterou opanují. Pak existuje pouze bolest a nic jiného. Zcela přehluší i záři Já jsem i jeho blaženost. Zbývá holá existence bez blaženosti a mučivá bolest, která cokoliv znemožňuje. Není z ní úniku. Samo snášení bolestí je velmi a velmi obtížné. Člověk je proti nim zcela bezmocný.

Pomáhá pouze odvrátit od nich pozornost. Pak se sice neuzdravíme, ale dočasně o nich nevíme. K tomu může pomoci i poutavá zábava – dobrá kniha či televize, to samé platí o spánku. Řešení to ovšem není. Pouze dočasná úleva a pomoc. I prášky dočasně pomáhají, ale často za cenu ospalosti nebo mají vedlejší účinky nebo jsou návykové.

Uvědomování Já v bolestech je obtížné, protože bolest stahuje pozornost vědomí, tudíž Já na sebe a to tím víc, čím je silnější a delší. Vědomí Já samo bolest také neodstraňuje, pokud s ním soustředěně nepracujeme.

To neznamená, že se ztrácí jeho poznání a sama schopnost si je uvědomovat. Bolest se vztahuje k tělu i když ovlivňuje i sám stav vědomí; proč bylo vysvětleno.

Mistr je však mistrem i když se svíjí v bolestech. Tělesně mudrc může být úplně zničený nemocí, stářím a utrpením, ale proto nepřestává být mistrem. Posuzovat duchovní velikost mistra podle stavu jeho těla, je naprosto zcestné. Jeho mistrovství není z těla, dokonce ani z mysli, ale výhradně z Boha Já jsem.

Proč mistři trpí? Je to proto, že i na ně platí: „Neodejdeš odsud, dokud nezaplatíš do posledního haléře“ – dokud se nevyčerpá naše karma. Zevní rozdíly mezi mistry jsou zejména dány jejich karmou. Také všeobecně platí, že duchovní stezka zrychluje celý náš vývoj včetně odžívání karmy. Je odžívána rychleji než u světských lidí. Vysvobození z nových zrodů vyžaduje rozpuštění celé karmy. Proto ta část, která není praxí rozpuštěna, se odžívá rychleji a mocněji.

Mistr splácí svůj karmický dluh nejen jeho odžíváním, ale i karmou žáků, kterou na sebe bere tím, že jim pomáhá v pokroku na stezce, což zahrnuje i rozpouštění jejich karmy.

Karma není ve své podstatě ničím jiným než pokleslou energií, kterou mistr přemáhá za cenu ztrát své síly a následného poškození zdraví svého těla.

Mistři jsou tak oním beránkem, který snímá hříchy světa – karmické dluhy svých žáků. Mnoho žáků o této oběti nemá ani tušení a když mají, tak si ji neváží. Projevuje se to tím, že ji plně nevyužívají ke svému pokroku na cestě, ale maří její působení: místo sil dostředivých vytvářejí ty odstředivé. Nenechají se přesvědčit, jak nesprávně se chovají a ještě méně, aby své chování změnili. Je s nimi marná práce.

Utrpení nemá samo o sobě smysl a není pro stezku přínosem, ale překážkou. Bere sílu, potřebnou pro stezku a odvádí naši pozornost od cíle stezky.

Jeho jediným kladem je, že nám ukazuje zlo tohoto svět a nebezpečí, která nás mohou potkat. Je-li správně chápáno, stává se tak mocnou pobídkou pro stezku, pokud nejsme pohlceni marnou snahou o život bez utrpení v našem hmotném světě. Pak je jen překážkou.

Proto rozumná snaha, která nás neodvádí ze stezky, po dobrém zdraví, které nás částečně chrání před tělesným utrpením, je oprávněná.

Před naší nepříznivou karmou nás určitě ani nejlepší péče o tělo nezachrání. Jediným účinným řešením je její rozpuštění duchovním pokrokem.

 

Z obsahu


  • Čtvrtek 30.5.13, květnová Morávka 2013 - Přímý zážitek jak vzniká svět
  • Pondělí ráno 3.6.13 – Základní pravidlo pro práci s utrpením
  • Sobota ráno 8.6.13 – A kde je blaženost Já?
  • Co je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi
  • Pátek 14.6.13 večer – Strážce prahu

 


e-shop