Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ježíš Kristus a Ramana Maháriši – pravý ekumenismus

17. 5. 2012

kn_jezis_ramana.jpgAutor studiem a hlavně svou celoživotní osobní praxí křesťanské mystiky a jógy objevil podstatnou jednotu učení zakladatelů všech velkých náboženství jako je Mojžíš, Ježíš, Buddha, Ráma, Krišna a další.

Všichni praví mistři a světci toto vnitřní praktické náboženství učí shodně. Jeho podstatou je nabádání, abychom si uvědomili své pravé, božské Já, což je ono „Já jsem“, o kterém mluví Mojžíš, Jeremiáš, Ježíš a další. V dnešní době toto praktické náboženství učil Ramana Maháriši, indický mudrc.

Kniha podává nejen filosofii této cesty k Bohu, ale podrobně uvádí i její praxi, což je obracení pozornosti na naše vnitřní vědomí Já jsem. Tato stezka k Bohu je otevřená bez jakýchkoliv rozdílů všem, kteří upřímně touží po přímém poznání Boha. Kniha je naprosto srozumitelnou, ryze praktickou příručkou, jak obnovit naše ztracené spojení s Bohem v nás.

Pozornost je věnována i možnosti léčení sebe pomocí božské tvořivé moci, kterou tato praxe přináší. Současně učí i rovnost všech náboženství a z toho vyplývající snášenlivost a přátelství ke všem náboženstvím, jaká existují, neboli pravý ekumenismus.


Ukázka z knihy


Úvod

Ježíš Kristus a Ramana Maháriši. Co mají tito dva duchovní velikáni společného? Dělí je téměř 2000 let, rozdílná kultura, náboženství, národnost a mnohé další.

To, co je sjednocuje přes všechny zevní rozdíly, je Duch jim společný, Bůh, vědomí Já jsem. Oba se s ním sjednotili, učili jej a cestu k němu a hlavně v něm žili. Stalo se jejich cestou i životem, láskou i pravdou: „Já jsem, vědomí Já jsem je cesta, pravda, láska i náš život.“

V tomto vědomí byli nerozdílně spojeni v jedno včetně mnoha dalších mudrců všech náboženství. O tomto vědomí „Já jsem je Bůh“ a jak je dosáhnout a vrátit se v něm k našemu Otci, právě tato kniha je. Učí v souladu s Ježíšem i Mahárišim jak je nalézt, sjednotit se s ním, žít v něm a tak naplnit boží vůli.

Lidé, kteří jen poněkud přemýšlejí, nemohou nevidět obrovský úpadek lidstva a našeho světa. Vidí správně. Příčiny úpadku však většinou nedohlédají a hledají je ve všem možném i nemožném. Například v nespravedlivém rozdělení bohatství, jiní dokonce v neřízeném sexuálním životě lidí. To hlavní však nevidí: ztrátu přímého spojení s Bohem. Lidstvo se nachází opravdu v úpadku a to trvale od doby, kdy se odvrátilo od Boha a vydalo se cestou bez něho. Proto pro ně platí starozákonní: „Skrze tebe je prokleta tato zem.“ Veškeré utrpení, zlo a nesvoboda je dílem člověka, který odpadl od Boha, ztratil božské vědomí Já jsem a vytvořil si nepravé já. Starý zákon mu říká padlý Adam, jóga ego. Oboje znamená totéž. Já, nepravé já člověka, který ztratil své spojení s Bohem.

Není jiný lék na zlepšení lidstva a života na zemi než návrat k Bohu, který oba velcí mistři a chceme-li spasitelé, učí.


Z obsahu


  • O pravém náboženství
  • Náplň naší stezky
  • Otázka mistra
  • Základní otázky a odpovědi
  • Jóga a zdraví
  • Budoucnost naší školy

 


e-shop