Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dotazy

24. 7. 2010

Jiří Vacek

Často dostávám dopisy s dotazy od hledajících, kteří začínají. Většinou prozrazují nedostatečnou  znalost základní literatury, jaká  je například obsažena v Základech jógy a mystiky. Jejich důkladné prostudování je pro každého zájemce jak nutné, tak i velmi užitečné.

V následujícím je odpověď na jeden takový dopis.

Pisatel asi ve svých padesáti letech začal hledat smysl života. Začal s praxí různých učitelů, až na konec skončil u nás. Na naší stezce oceňuje zejména spojení duchovního života se životem ve světě. V dopise se například ptá na účast na našich veřejných meditacích a na roli mistra, různé jiné praxe a podobně, což je běžné. Proto svou odpověď zveřejňuji.


Vážený pane,

pro naší praxi je nezbytné denně také studovat duchovní literaturu, a to zejména: Základy jógy a mystiky, Královskou jógu, Učebnici átmavičáry a Přehled stezky. Jejich poznatky musíme bezpečně znát. V nich naleznete vše potřebné pro praxi.

Meditace s mistry je vždy obrovskou pomocí. Na společných veřejných meditacích a seminářích, které pořádáme, můžete tuto pomoc čerpat. Tuto pomoc nabízí i klubovna Duchovní Srdce na Letné, kde můžete denně s přáteli meditovat. Podrobnosti naleznete na našich webech.

Naše stezka je úplná a není třeba k ní cokoliv přidávat. Ve skutečnosti ty různé Shambaly a další systémy nás od přímé stezky a dosažení jejího cíle jen odvádějí, a proto i škodí. Například praxe vnitřní pránájámy nejen přináší totéž, co Reiki, ale i mnohem víc v duchovní oblasti. Účinná očista je nedílnou součástí naší stezky.

Z vašeho dopisu vyplývá, že se vám zrychlilo odžívání karmy, což je na stezce pravidlem. Časem se vše zklidní, pokud vydržíte.