Jdi na obsah Jdi na menu
 


Filosof je Bohem, dokud nedostane rýmu

23. 1. 2015

Jiří Vacek

SMS, 21.1.2015

Milý pane Vacku, omlouvám se, mám chřipku. Jediné co zabírá, je opakování krátké modlitby a paralen. Jinak je tělo jedna palčivá bolest a já v ní.

S pozdravem

Pavel R.

 

Právě proto se říká: „Filosof je Bohem, dokud nedostane rýmu“. Když je nám dobře, snadno podlehneme přesvědčení, že tomu tak musí být stále a přeceňujeme sebe i naše postavení.

 

K neoprávněnému optimismu máme sklon zejména, když jsme zdraví, silní a daří se nám dobře. Myslíme si, že tomu tak musí být stále a zanedbáváme příležitost připravit se na budoucnost.

S přibývajícími lety se náš stav a možnosti mění. Síly klesají a zdraví mizí. Právě proto se máme stezce věnovat, dokud jsme mladí a plní sil. Odkládat stezku na odchod do důchodu je proto velmi neprozřetelné. Pak již nezbývá dostatek sil a také zdraví, které je potřebné a pro úspěch stezky nezbytné, chybí.

Právě proto většina těch, kteří dosáhli, dokázali to mladí většinou ve stáří kolem třiceti let. Mějme proto na paměti tuto tvrdou pravdu a nastupme stezku dříve, než bude příliš pozdě. Když na nás plně dolehne stáří, tělesná slabost a nemoci se svým utrpením, pak stav, který Pavel popisuje – palčivá bolest a my bezbranní v ní – se stává trvalým stavem. Pak již nejsme schopni vůbec duchovně usilovat. Co jsme v mládí nedosáhli, později již nedohoníme.