Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bůh vědomí Já jsem není daleko

15. 12. 2015

Jiří Vacek

Pozorovatelem, částí svého vědomí, která je pozorností přivrácena ke stvoření, si vědomí Já jsem uvědomuje jedince i jejich svět. Tak nahlíží výtvor své tvořivé moci.

Bůh, vědomí Já jsem je skrze pozorovatele neustále přítomen ve světě. Není mimo svět, ale svět je tímto způsobem neustále v Bohu, ve vědomí Já jsem.

Navíc pozorovatel sídlí ve stvořených bytostech, jím tyto bytosti žijí sebe i svět. Tak nám Bůh nejen není daleko, ale je stále přítomen v nás i ve světě, ale nevědomými není uvědomován, protože jej nehledají. Když jej přece hledají, činí tak někde v dalekém nebi za mraky. Pravda je, že Bůh je vždy přítomný a není a neexistuje místo, kde by nebyl.

Veškeré stvoření i jeho bytosti žijí v prostoru neprojeveného vědomí a jsou jím i pronikány. Tvořivá moc vědomí Já jsem vytváří současně zevní, hmotné tvary předmětů i těla a mysli bytostí.

Ze všeho nejblíže je nám Bůh ve vědomí Já jsem, které nám udílí sebe si vědomou existenci a navíc z nás pozoruje veškeré stvoření.

Této činnosti vědomí Já jsem říkáme pozorovatel. Ten není nějakým samostatným jsoucnem, ale částí vědomí Já jsem, která je svou pozorností přivrácena ke stvoření. Tímto způsobem se stvořené bytosti podílejí na vědomí Já jsem. Dává jim sebe si vědomý život i možnost být činní ve světě.

V pozorovateli je nám Bůh nejblíže a je s námi totožný ve své podstatě, ale nikoliv ve své velikosti. Zde platí Ježíšovo: „Otec a Já jsme jedno ve své podstatě, ale Otec je větší než Já“, což platí o každém Já jsem stvořených bytostí.

Nejsnazším způsobem, jak poznat v sobě nám Bohem vrozené vědomí Já jsem, je obrácení našeho vědomí, jeho pozornosti na toto vědomí v nás, které vše pozoruje a uvědomit si je. Podrobný návod praxe, jak toho docílit, obsahuje metodická řada na uvědomění pozorovatele. Je uvedena v knize Jiří Vacek: „Učebnice átmavičáry“ i jinde. Učíme ji i na našich meditacích a seminářích a plně se v praxi osvědčuje.

Indové této meditaci říkají átmavičára, ale je obsažena i v bibli jako vzývání božího jména Já jsem. Jejím učitelem byl Mojžíš, Jeremiáš i Ježíš a mnoho dalších. Ježíš svým výrokem „Já jsem cesta“ učí právě tuto stezku k Bohu pomocí obracení pozornosti na vědomí Já jsem, přítomné v nás. Je v moci každého, kdo opravdu touží po poznání Sebe a návrat k Bohu, aby ji zvládal, když vytrvá.