Jdi na obsah Jdi na menu
 


Je vše jak má být ?

14. 1. 2014

Jiří Vacek

Jestliže je vše, jak má být, zdaleka to neznamená, že je to tak dobře. Pouze nás uvedený výrok učí, že ve shodě se zákonem příčiny a následku neboli podle karmy má každý přesně to, co si zaslouží. Nic víc nic méně. Nějaká nespravedlnost neexistuje. Sedí-li zločinci ve vězení, je jak má být. Zločiny samozřejmě nejsou nic, co má být. Tvrzení, že máme napravovat nespravedlnost ve světě, je zcela nesprávné. Máme ale hlásat pravdu, která vysvobozuje z nespravedlivého světa a z moci zla.

Z hlediska našeho božství rozhodně vše, jak má být, určitě není, protože jsme se tolik Bohu odcizili, že jsme s ním ztratili spojení. Proto jsme klesli ze svého původně božského světa do světa nebožského a nežijeme ve svém původním božském světě a vědomí.

V tomto smyslu hned vícekrát rozhodně vše není, jak má být.

Nevědomost, utrpení a nesvoboda nejsou rozhodně to, co má být. Také naše zapomenutí Boha rozhodně být nemá.

To, co je za tohoto stavu spokojeno s tím, že je karmicky, jak má být, může být jedině zlé, o Boha nedbající ego a nic víc. To, co je spokojené se svou nevědomostí, nesvobodou a utrpením, je zvrácený stav bytí a ten rozhodně být nemá. V něčem takovém si dobrý a duchovně zdravý člověk rozhodně nelibuje.

V utrpení, nesvobodě a ve zlu si libuje jen zlo a nic jiného. Jestliže nás někdo ubezpečuje, že je v pořádku, když neznáme Boha, protože je vše, jak má být, pak je zřejmé, že z Boha není. Takovým lidem je lépe se vyhnout, aby nás svou neláskou k Bohu nenakazili. Ať si zůstanou tam, kde jsou a kde chtějí být, když jim takový stav vyhovuje. My následujme ty, kteří nás předcházejí k Bohu. Zvolili to lepší: jak má být a nikoliv jak je.