Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kvantita a kvalita

26. 10. 2019

Jiří Vacek

V duchovním světě platí nejen kvalita, duchovní úroveň, ale i kvantita, velikost a množství. Pravda a láska zvítězí jen tehdy, jsou-li silnější než opačné, neduchovní, zlé síly.

Očekávat vítězství lásky a pravdy bez úsilí je proto neoprávněné.

Je určitě dobré se modlit nebo soustřeďovat na Boha, ale je také nezbytné činit tak co nejvíce až trvale a skutečně s velkou silou.

Meditace není relaxace, ale úsilí, na jehož velikosti záleží naše spása ze zrodů v nebožském světě. Máme meditovat, jako by na meditaci záležela záchrana našeho života, a ono tomu tak opravdu je. Pokud nesebereme všechny své síly a nenamíříme je na návrat k Bohu a neuspějeme, jsme duchovně mrtví nebo alespoň duchovně slabí a nemocní.

Život bez Boha není normální, ale přesný opak toho, co má být. Je výstižnou ukázkou toho, co náš svět je, když lidé, kteří svůj život cele věnují dosažení Boha, jsou považováni za něco nenormálního a nezájem o Boha za normální.

Součástí tohoto pokleslého života je záměna živého denního náboženství za církevnictví, ve kterém příslušnost k církvi je víc než osobní úsilí o návrat k Bohu. Církve, které mají být prostředky k dosažení Boha, se samy stávají samoúčelným cílem, který je nadřazen hledání Boha a plnému návratu k němu.