Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lidská nestálost

7. 2. 2011

Jiří Vacek

Lidé nejsou ani dobří ani zlí, ani chytří ani hloupí, ale právě takoví, jaký výtvor mysli je právě v této chvíli ovládá.

Pokud říkáme, že je někdo dobrý nebo naopak zlý, říkáme jen to, že u něho převažují dobré nebo zlé sklony v chování a také, a to hlavně, v myšlení. Jednáme v souladu s tím, jak myslíme a cítíme.

Nerozhodnost, střídání rozhodnutí, je projevem působení protikladných sil v naší mysli. Každá se nás snaží ovládnout tak, aby se mohla uskutečnit, ale brání jí v tom síly opačné.

Proto lidé nejsou stálí, ale proměnliví. Pokud neovládají svou mysl, tak se mění v souladu s tím, co právě v jejich mysli převládá.

Vzato z jiného pohledu. Nevědomí lidé se nepřetržitě ztotožňují s výtvory své mysli, a to s každým zvlášť a jednotlivě.

Proto jsou doslova ovládáni s čímkoliv, co je napadne. Vládne jim plně to, co souhrnně označujeme jako ego.

S tím je nezbytné v lidských vztazích počítat, abychom nebyli nemile ke své škodě překvapeni.

Životní zkušenost učí, že milé chování ani tělesná krása nejsou zárukou dobrého charakteru a spolehlivosti. Když jde o osobní prospěch – o peníze, zaměstnání -  prostě o to, co si kdo nejvíc cení, snadno se můžeme ve druhých splést. Zvolí svůj prospěch a nic jiného pro ně nerozhoduje.

Pak jde přátelství i etika stranou a lidé se odhalují takoví, jací opravdu jsou. Ne nadarmo se říká: „V nouzi poznáš přítele“. Často vidíme, když o něco opravdu běží, že to, co jsme považovali za projevy přátelství, bylo jen nezávazné milé chování. S takovým druhem lidí nemám dobré zkušenosti, i když jsou všeobecně oblíbení.

Možná, že jim jde právě jen o tu oblíbenost a o nic jiného.

Naopak mě často překvapili příjemně ti lidé, kteří nebyli příliš oblíbení pro své chování, protože neuměli být milí. Pomoci a rozdat se však uměli.