Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mistr jako zrcadlo hledajících

7. 11. 2006

Jiří Vacek

Někdy se říká, že mistr působí jako zrcadlo, ve kterém se odráží vše nesprávné, co hledajícímu překáží v pokroku na stezce. Není to tak, že by se s těmito nedostatky mistr nějak zvlášť zabýval nebo je vyhledával. Prostě je odráží samovolně jako zevní zrcadlo odráží vše, co se nachází před ním. Za tou samovolností je přirozeně šakti, která takto z mistrovy osoby působí. Mistr je jako slunce, které tam, kam svítí jednak vyhání temnoty a současně jasně osvěcuje vše nehezké.

Prvé působení budí naše zlé a nespásné sklony do vědomí, což je velké dobrodiní, protože jen když si je uvědomíme, můžeme je rozpouštět, a tak se jich zbavovat. Druhé působení žákovi pomáhá uvědomovat si chyby a nesprávnosti, kterých se dopouští, a tak mu pomáhá je rozpoznat a umožňuje mu se jich zbavit.

Uvedené působení mistra je jen malou částí dobrodiní, na kterém se upřímní hledající podílejí.

Následující dopis je toho důkazem.

 

Drahý Jirko,

Vrátil som sa z podzimního meditačného seminára na Morávke a chcel by som vyjadriť veľkú vďačnosť za všetky duchovné dary ,ktoré som tam obdržal. Znovu si uvedomujem ,aké je to veľké požehnanie môcť sa zúčastniť takéhoto vzácneho seminára.

Seminár bol vedený vysoko vyspelým duchovným človekom nielen cez jeho priame praktické návody v ním vydaných knihách ,ale aj priamo jeho duchovným vyžarovaním. Spoločenstvo  ľudí ,ktoré sa vytvorilo okolo majstra je tiež už veľmi vzácne svojím  silným duchovným vyžarovaním. Veľa ľudí z nich pravidelne roky medituje a navštevuje meditačné semináre.

Posledný večer pri čítaní Ribhugíty som znova mal silný hlboký zážitok v uvedomení sa v čistom vedomí „JA SOM“.

Ďakujem taktiež za krásnu lekciu pre moje ego , keď som  po raňajkách po vstupe do Vašej izby bol odmietnutý na meditačné posedenie sa slovami „ Bohužel ,pro dnešek je už plno“.

Bolo to spontánne a vedel som ,že to ide z podvedomia a má to svoj význam. Pohrabal som sa vo svojom svedomí a uvedomil som si aký rozbitý som prišiel na seminár a prvé dva dni ma to ťahalo do spánku. Bolo to kvôli problémom v práci a veľmi negatívnej atmosfére, ktorá sa vytvorila násilným prepustením dlhoročného poctivého pracovníka a dosť zle som to znášal a ma to dosť pohltilo.

Takže som si uvedomil svoje rezervy ,skvalitnil svoje ranné a večerné meditácie ,ktoré kvôli uvedeným problémom za moc nestáli a dávam si pozor ,aby vydržali a aby som sa nenechal sťahovať negatívnym okolím.

Ešte raz veľmi ďakujem za všetky duchovné dary ,teším sa na fyzické stretnutie ,či už na meditácii v Brne , alebo na januárovej Morávke.

Pozdravujem pani Milušku, Evu a Jirku a želám veľa Božieho požehnania.

Ladislav Hojnoš.


 Vezměme si proto z dopisu i z toho, co bylo řečeno, důležité poučení. Věnujme velkou pozornost všemu, co nám mistrovo zrcadlo ukazuje, ať již slovy nebo činy. Jinak můžeme přijít o důležité poznatky a nezískat nabízenou pomoc a prospěch. A ještě něco: nezlobme se na zrcadlo, ono za nás nemůže.

Další dopis je z podobného soudku. Střídání postojů k mistrovi se řídí tím, které sklony nás zrovna ovládnou – zda spásné či nespásné. Vždy záleží na nás, zda skutečnou příčinu nepřátelského postoje k mistrovi dokážeme rozpoznat a pochopit, že jeho zdrojem jsme my sami: naše ego a nečistá, Bohu se bránící mysl.


5.10.2006

Vážený pán Šrí Jiří Vacek a paní Šrí Emílie Vacková.                          

Úvodom sa Vám chcem ospravedlniť za neskorý príchod na seminár v Jedlových Kostolanech. Tuším som Vám zabudol poďakovať za akciového Mahárišího za 70 Sk – knihu Bhagavan Šri Ramana Mahariši Mudrc z Arunáčaly - Ďakujem. Ďakujem i za ostatné duchovné knihy – tiež som asi nepoďakoval. Pri predají kníh u Vás na izbe niekto spomenul misie. Prešiel ma úsmev. Bol som na pohrebe 42 misionárov. Bol to dosť krutý „satsang“.  Pri spočítavaní ceny kníh sa mi pri paní míle začalo zatemňovať a videl som ju ako cez dýmový závoj. Nebol som schopný skoro nič povedať – natož niečo rozumné. Stavy sa mi menili od jasných po tmavé. Keď som bral knihy zo zeme a Vy ste povedal – „Vy nám berete i květy“ a objavila sa mi myšlienka, že dostanem infarkt a k tomu strach. Pripomenulo mi to vetu z detstva o „kresťanskej“ katolickej mši: „Nie som hoden aby si vošiel pod moju strechu ale povedz iba slovo a moja duša uzdravie“- Ďakujem zomiera – odkladá sa mi telo ľahšie asi to odľahčilo stavy mystickej smrti. Blízkosť Majstra vzbuzuje neúctu – temnotu v nás, ale i lásku k láske, svetlu, vedomému bytiu i Vašej osobe (to skor na ďaľku musím priznať). Veľmi pekne Vám i Vašej paní Ďakujem za společné meditácie. S pomocou fotky Šri Maharišiho – so Vás, z Vás videl žiariť Svetlo – miestami ste skor bol Svetlo ako telo – Ďakujem. Keď ste odchadzali z meditácie, tak som videl, ako sa Svetlo rozvibrovalo a Vy ste sa otočil ku mne a pozrel sa mi priamo do oči, po chvíli som to nevydržal a zavrel som oči – objavila sa mi temnota s dobrou dávkou pohrdania k Vám – Prepáčte.

Ďakujem za ten pohľad živého Svetla Vedomého Bytia plného Lásky.

Ďakujem i ostatným účastníkom seminára -  hlavne pokročilejším.

Vy dávate Neporovnatelné a ja pomymuteľnosť, neviem ako Vám to vrátiť – snáď aspoň modlitbou k Bohu za Vás i Vašu rodinu.

Ďakujem s úctou a láskou

Marek