Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naposled „Nejdůrazněji“

2. 4. 2012

Jiří Vacek

Ačkoliv jsem důrazně napsal v „Nejdůrazněji“, že končí víření mysli „neklidem ve společenství“ a že každý se ze všech sil bude věnovat duchovní praxi, již jsem v rozporu s tím neboli v rozporu s mistrem dostal nesouhlasnou odpověď, místo aby byl respektován požadavek mlčení a usilovné práce na sobě.

Místo tolik potřebného mlčení a práce na sobě, příslušné ego nejen nerespektuje mistra, ale myslí si, že je chytřejší než on.

A to jsem široce vysvětlil, že jóga není demokracie, že učitel učí a žák se učí a nikoliv opačně, vše marně.

Znovu se onen pisatel vrací k obraně Bhajravy, ač jsem jasně vysvětlil, že naše praxe neustále sebe si vědomého pozorovatele je jediná nepřetržitá dharana a že v naší škole jsou jiné dharany nadbytečné – vše marné.

Vrcholem je odvolávání se na povinnost obrany mistra. O jakou obranu jde? Když mistr vysloví na někoho svůj názor, není to proto, aby mu ubližoval, ale právě naopak, aby mu pomohl se zlepšit.

To vše vysvětlovat je marné. Ego ve vleku svých neovládaných citů prostě není schopno překročit svou nevědomost. Místo, aby rozlišovalo, tak se nechá unášet svou nevědomostí.

Takovým lidem není pomoci prostě proto, že oni vědí vždy vše lépe než mistr. Dokud se této pýchy nezbaví, není jim pomoci.

Pro takové lidi mám jediný vzkaz: nechoďte na meditace se mnou, protože berete mou pomoc nadarmo. Kdo chce mou pomoc, musí mě bez výhrad ve věcech stezky a společenství respektovat. Něco takového, o čem píše, by si například v nějakém klášteře nebo v Indii nedovolil.

Jen tak letmo mě napadá, jak ten zlý Marpa ubližoval Milarepovi, když jej nechal vystavět a opět zbourat čtyři domy a ještě k tomu každý na jiném kopci...

Za stavu své mysli takoví lidé nejsou schopni využívat mou pomoc ke svému prospěchu a mé tělo je zbytečně těžce poškozováno negacemi, kterých se nejen nechtějí vzdát, ale brání je zuby nehty.

Ty dobré úmysly, za které se skrývá, jsou skutečně jen cestou do pekla.

Víc se k tomu nebudu vyjadřovat, ale důsledky z takového chování vyvodím.

Vůbec mě nebaví opakovat ty nejzákladnější zásady pořád do kola těm, kteří jich nedbají, ale ani nejsou ochotni je zaslechnout. Když tak milují své ego, tak je jim přenechávám. Ať si je užijí podle své chutě.