Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nepochopitelná ubohost

28. 4. 2013

Jiří Vacek

Některé naše knihy, ať původní práce nebo překlady, jsou rozebrány. Jejich nové vydání je nad naše síly a také ekonomické možnosti.

Proto upřímným hledajícím, abychom je uspokojili a poskytli hodnotné duchovní poučení, zasíláme jejich xeroxové kopie, které jsou přesnou kopií knihy, ale pochopitelně nesvázané, ale dodatečná vazba je možná. Všude, ve všech našich nabídkách, na tuto naši praxi výslovně upozorňujeme.

Přesto nám někteří čtenáři tyto xeroxy vrací s tím, že chtějí jen knižní provedení. Naposled paní Hoffmannová ze Sedlčan. Alespoň, že nám část nákladů uhradila.

Je to jejich nedbalost, že přehlédnou naše jasné upozornění a přesto nemají většinou ani tolik slušnosti, aby nám uhradili poštovné a práci, kterou nás každé odeslání zásilky stojí. Navíc pro každou takovou zásilku si musíme dojít osobně na poštu.

Tak se nám naše snaha, aby měl každý přístup k duchovnímu poučení, vyplácí.

I samo pořizování xeroxových kopií je náročné na čas a práci.

Je snad poučení v xeroxech jiné než v knize? Co si vlastně tito lidé cení: obsah našich knih – duchovní nauku nebo jejich provedení?

Svým chováním tito lidé jen ukazují, jak jsou povrchní a bezohlední a nám přidělávají zbytečnou práci a dělají škodu.

Jsou dokonce tak zaslepení, že své chování považují za správné, a že se ničeho nesprávného nedopouštějí. Velmi se mýlí. Kdo se takto bezohledně chová k druhým a neváží si nabídky nejvyšší pravdy, tomu je možnost tohoto poučení podle platných duchovních zákonů vzata. Tím se mu i uzavírá duchovní stezka a možnost spásy.

Je skutečně neuvěřitelné, co si někteří lidé o sobě myslí a co vše si mohou dovolit. Neúcta a nevážnost k duchovnímu poučení z nich přímo křičí. Velmi se mýlí, když si myslí „nic se neděje“, mohu si dělat, co chci. Někteří si dokonce zaslaný xerox před vrácením přečtou. Nedělají přece nic špatného.

Pravý opak je pravdou: vše se nám počítá, ze všeho skládáme účty; což v duchovní oblasti platí dvojnásob. Kdo si nabídky duchovního poučení a prohloubení neváží, tomu je prostě vzato se všemi důsledky.

O takové zájemce duchovní svět nestojí ani je nepřijímá.

Tak jako Swami Ramdas varuje: „Přílišná blízkost mistra vytváří k němu neúctu“, obdobné platí i pro přístup k duchovnímu poučení. Kdo si jej přestane vážit, je mu prostě vzato.

Každý, kdo si neváží mistra ani nauky, si nesmírně škodí tak, že se přímo vylučuje z nesmírného dobrodiní, které oboje přináší, pokud je správně oceněno.

Ti, co se takto chovají, jsou skuteční duchovní ztroskotanci a nedočkají se pomoci prostě proto, že si jí nezaslouží. Stěžovat si mohou jedině na sebe.

Neznalost duchovních zákonů, které platí ještě nesmlouvavěji než zákony zevní, je u mnohých hledajících skutečně obrovská. Jednak je neznají a ani se nenamáhají je znát, jednak si myslí, že stojí nad nimi, že si mohou bez následků dělat cokoliv je napadne. Taková nevědomost je skutečně pro ně zničující. Zničí je doslova následky toho, co dělají.

I to, že nám někteří neplatí za naše knihy buď vůbec nebo až po upomínkách, je projevem neúcty.

Potíže nám působí, že neoznamujete změny adresy.

Když u platby za knihy není uvedeno jméno plátce nebo je jím někdo jiný, nejsme schopni platbu správně připsat a pak vás zbytečně upomínáme.

Také nás plete, když spojíte dohromady do jedné platby úhradu více zakázek a neupozorníte nás na to.

To vše nás jen zbytečně zaměstnává a stěžuje naší práci.

Znovu zdůrazňujeme, že naším cílem není zisk, ale šíření dobré duchovní literatury i když, abychom v tom mohli pokračovat, musíme se chovat ekonomicky.

V tomto duchu byste měli naši činnost chápat a usnadňovat ji, což je na prvém místě ve vašem vlastním zájmu, jak bylo vysvětleno.