Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neuvěřitelné: dovolená na cestě

6. 5. 2011

Jiří Vacek

S oblibou rád říkám: „Od duchoborců je možné očekávat to nejhorší“. Již jsem v tomto smyslu zažil ledacos, ale přiznám se, že mně někteří hledající stále dokáží překvapit.

Přijdou například s nápadem po snad deseti letech studia nauky a dokonce meditacích s mistrem, že si vezmou ze stezky dovolenou. Přitom musí vědět, že platí Mahárišiho: „Átmavičára je přímá stezka od začátku až do konce a kdo nedělá átmavičáru, dělá lokavičáru“, ale oni si klidně vezmou dovolenou a 14 dní místo átmavičáry na semináři dělají lokavičáru a ještě tvrdí, že na ní mají právo.

Jak je to možné, opravdu je pro mne záhada. V tomto světle se můj požadavek, aby hledající denně alespoň chvíli věnovali studiu duchovní literatury, jeví naprosto oprávněný a nezbytný. Jak je vidět, mnozí si opravdu myslí, že již všechno znají a nemusí studovat. Jak se takřka denně přesvědčuji, velmi se ke své škodě mýlí, protože vykazují naprosto zásadní nedostatky ve znalosti nauky.

Je zajímavé, že nikdo se nezapomene nejméně 3 x za den dobře najíst, ale zřejmě si myslí, že duchovní život se bez duchovní potravy, což je správná praxe, obejde.

Neobejde. Jak by asi vypadalo naše tělo, kdybychom je 14 dní nechali hladovět? Stejně dopadá náš duchovní život, když jej pravidelně nesytíme.

Co říci nemocnému rakovinou plic, který přeruší svou léčbu a 14 dní náruživě kouří? Dovolená z cesty je totéž.

Neříkejme, že v případě stezky neběží o náš život, protože běží a to doslova: o ten příští. Zákony duchovního života naprosto na naše názory nic nedají. „Kupodivu“ se námi vůbec neřídí, ale platí tvrdě a nesmlouvavě: „Kdo právě teď nedělá átmavičáru, dělá lokavičáru a tak si  posiluje ego, svou nevědomost, nesvobodu, utrpení a připravuje si nové zrody v nebožském světě.

Doufám, že alespoň každý ví, co může od lokavičáry očekávat. Jestli ne, stačí, když si pozorně přečte noviny nebo shlédne televizní zprávy. Jestli si myslí, že jemu se nic z těch neštěstí a hrůz nemůže stát, jeho vlastní karma, vytvořená jeho lokavičárou, jej záhy přesvědčí o pravém opaku.