Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neuvěřitelné (paní Š.)

5. 1. 2012

Jiří Vacek

Někdy říkám s nadsázkou: „Od duchoborců je možné očekávat i to nejhorší“, ale bohužel se až příliš často ukáže, že je to krutá pravda.

Vydali jsme mnoho desítek duchovních knih. Asi 25 jich je vyprodáno, což svědčí o jejich oblibě. Některé vychází pro velký zájem v opakovaných vydáních. Abychom čtenářům umožnili studium rozebraných titulů, zasíláme jim v případě zájmu jejich xeroxové kopie.

Tato skutečnost je v našich nabídkách vždy jasně a opakovaně uváděna.

Paní Š. si u nás objednala „Cestu za pravdou“ Járy Kočího, která je dlouho rozebrána. Přímo na kopii v objednávce, kterou máme, je znova uvedeno, že si objednává xerox.

A co se nestalo. Kniha přišla zpět s následujícím dopisem, který uvádím nezkráceně celý.

14. 12. 2011

Dobrý den,

vracím Vám tuto objednanou „knížku“ a to proto, že okopírovat si ji umím sama i já a zadarmo! Chtěla jsem originální knížku, protože tuto máme jen půjčenou od tchána a chtěli jsme mít svou vlastní. Š.

 

Opravdu paní neví, že existují autorská práva, že si nemůže oxeroxovat „zadarmo“, co chce a pokud tak činí, dopouští se krádeže?

Ani my nemáme xeroxy zadarmo: platíme za papír, toner, elektřinu a amortizaci rozmnožovacího přístroje a také daně. Také plno práce a času s tím spojených něco stojí. Pokud má opravdu xeroxy „zadarmo“, tak jen proto, že je kopíruje někde nelegálně na cizí účet.

Paní ani nenapadlo, aby nám alespoň uhradila poštovné a balné, takže za naši ochotu tratíme asi 35 Kč + zbytečnou práci.

Navíc si pravděpodobně naši knihu „zadarmo“ okopírovala.

Ještě jinak: Je snad duchovní poučení získané z xeroxu jiné než z knihy? Oč vlastně paní a některým jí podobných jde?

Jak asi uspěje na duchovní stezce hledající, který se chová tímto způsobem?

Takové a podobné jednání není  - což je ohromující u „duchovních“ lidí – vůbec ničím zvláštním. Shledáváme se s tím často. Částky za odebrané, ale nezaplacené knihy, jdou do tisíců. Mnoho hledajících se nechá upomínat, když ani do měsíce nezaplatí.

Posíláme naše knihy nikoliv na dobírku, ale na důvěru. To znamená, že se zásilka neplatí ihned při převzetí poště, ale podle uvážení příjemce. Toto, co popisuji, je častá „odměna“ za naši důvěru.

O „vděčnosti“ žáků, kteří k nám do bytu chodili dlouhé roky pravidelně i 2krát týdně meditovat a pak se odvděčili pomluvami, jsem toho napsal více než dost. Když o tom píši, tak je to pro jejich poučení, aby si uvědomili, jak sobě škodí. Nevím, jak je to možné, že si toho nejsou vůbec vědomi. Vždyť jde o zásadní a základní záležitosti duchovního života, má-li opravdu vézt k Duchu.

Stále zdůrazňuji nebezpečí smrtelných hříchů – nenávisti, hněvu, pýchy a závisti, ale marně. Znovu a znovu do nich všichni upadají.

Pak se diví, že nemají rozhodující výsledky. Právě proto. Hodinami sezení to rozhodně nespraví. Spíš naopak ještě pokazí.