Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nikdo není doma prorokem

28. 4. 2019

Jiří Vacek

Tak si stěžoval i Ježíš. Jeho okolí jej nejen neuznávalo, ale dlouho jej podezíralo z pomatení rozumu a kacířství. Tato zlá nevědomost, která hledajícím brání v čerpání pomoci na stezce od našich bližních, kteří dosáhli poznání Já, trvá dodnes a škodí všem.

Někteří z těch, kteří s námi meditují, si nějak neuvědomují, jaká možnost se jim ve společné meditaci s námi nabízí. Aniž by cokoliv řekli, odjíždí do Indie nebo Tibetu a hledají mistry tam, ač je mají doma.

Z jejich názorů vyplývá, že své chování nepovažují za nic závadného a meditace u nás berou jako běžné návštěvy. Opak je pravdou.

Tím, že čerpají pomoc, zatěžují ty, co vedou meditace, svými negacemi. Přitom berou nehodně. Berou a nic nevrací a ještě považují své chování za normální. Prohlašují otevřeně „ nemáme s tím potíže.“ Nemají je, protože je přenášejí na ty, co jim pomáhají.

Cesta do Indie je stojí mnoho peněz, času a sil, to vše jim pak chybí pro účast na práci skupiny. Taková „ turistika“ není vůbec nic duchovního, ale je z hlediska stezky ztrátou. Naopak se opravdu duchovně zadlužují a jednají proti všem duchovním pravidlům. Nakonec o pomoc, kterou hrubě zneužívají, zákonitě přijdou.

Představa některých hledajících, že si mohou dělat co chtějí, je úděsná. Jsou podobni hledajícím, o kterých paní Bednářová výstižně řekla: „Oni čtou knihy o karmě a přitom mně je kradou.“ V obou případech se jedná o stejný typ hledajících, které tak jejich zlé ego zaslepilo, že si myslí, že jsou povýšeni nad veškerou zákonitost.

Platí o nich: „ Oni čtou o mistrech, berou si jejich pomoc, nic nevracejí a ještě si myslí, že je vše v pořádku. Jak jeden takový „ jogín“ prohlásil: „ Oni s tím potíže nemají.“ Ty jej samozřejmě neminou.