Jdi na obsah Jdi na menu
 


O fotografování

25. 7. 2011

Jiří Vacek

Navštívili jsme mnoho setkání doma i v zahraničí s duchovními mistry. Na všech se prodávaly jejich knihy i fotografie jejích představitelů a z činností skupiny. Současně platil přísný zákaz fotografování. Důvod je zřejmý: jejich fotografie, které měli v prodeji, by nikdo nekoupil.

My na zákazu fotografování netrváme. Pouze prosíme o poskytnutí fotografií, abychom je mohli také nabídnout přátelům. My prodáváme rovněž fotografie a až na výjimky, tak za jejich zhotovení normálně platíme.

Současně předpokládáme, že ti, kterým fotografovat dovolujeme, jsou tak soudní, že chápou, když budou sami své fotografie šířit mezi přáteli, naše fota zůstanou neprodána a vznikne nám škoda.

Bohužel někteří z fotografů tyto souvislosti nechápou, a tak nám škodí, když svá fota šíří mezi přáteli sami. Jejich zdánlivě dobré úmysly mají nedobré následky.

Podobné následky – naše ztráty – mají i jiné, námi neodsouhlasené činnosti, jako je neodsouhlasené kopírování naší literatury a podobně. Takový způsob šetření nebo „konání dobra“ na náš účet, není ani dobrý ani záslužný.