Jdi na obsah Jdi na menu
 


O našich seminářích a činnostech

20. 11. 2013

Jiří Vacek

Naše semináře, vícedenní meditační setkání, velmi hledajícím pomáhají na stezce. Proto jejich obliba stoupá a jsou vždy rychle obsazeny a někteří se na ně nedostanou. To je nám líto, ale na víc naše síly a čas nestačí.

Těch, kteří mohou a chtějí semináře vést, je málo a spíše ubývají. To jsou ti naši mistři. Pokud jsou zaměstnáni a mají rodinu, zvládnou v nejlepším 4 týdenní semináře do roka. Pokud jich pořádáme do roka 10, je to velká zátěž pro všechny. Ti, kteří se zúčastňují všech seminářů v roce, tráví na nich dva a půl měsíce v roce a k tomu mnoho denních meditací.

Vést meditace, zejména týdenní, je velká a namáhavá práce a oběť pro druhé. V současné době je nemůže vést po celou dobu konání jeden mistr. Musí se ve vedení střídat po dnech. I tak jde o velkou oběť. Kdybychom nebyli v současnosti čtyři, kteří se mohou uvolnit na všechny semináře, museli bychom jejich pořádání podstatně omezit. To, že se v současné míře konají, je jen jejich zásluha.

Jen tento pohled na naše semináře je správný. I cenově jsou stále levnější než ostatní. Zejména v zahraničí stojí takové semináře až 10x více. Přesto se stále setkáváme s naprosto neoprávněnou kritikou některých hledajících. Místo, aby pomohli, raději šíří neklid a hlasitě prosazují své egoistické požadavky v naprostém rozporu s duchovní naukou.

Proto jasně říkám:

Zatím jsme žádný výběr účastníků neprováděli. Kdo se přihlásí dřív, ten může jet. Bohužel někteří si udělali z přihlašování sport a neustále se opět odhlašují a tak nám jen celou agendu ztěžují.

Mistři, kteří semináře pomáhají vést, mají právě z tohoto důvodu absolutní přednost v účasti.

Zcela zásadně říkám:

Na účast na semináři nikdo nemá nárok. Jeho pořádání je naší soukromou pomocí hledajícím a vyhrazujeme si, pokud to bude nutné i výběr jeho účastníků. Rozhodně na ně nebudeme brát věčné nespokojence, potížisty a pomlouvače.

Je to mistr, kdo rozhoduje o tom, koho si vybere a nikoliv naopak. Na žácích pak je, aby si vybrání zasloužili.

Chování některých hledajících je opravdu z duchovního hlediska hrozné. Přijímají od mistrů pomoc, a nejen za ni nejsou vděční, ale jen neustále prosazují své ego. Místo klidu a míru, přátelství a porozumění jen šíří neklid a rozbroje. Škodí tím všem, protože vytvářejí energie zla, s jejich odstředivými silami se všichni pak potýkáme. Místo, aby umenšovali své ego, tak je nafukují ve falešném přesvědčení, co vše mistři musí, aby se jim zavděčili. Znají jedinou spravedlnost a to pouze okamžitý, sobecký prospěch svého ega.

Pro takové mám jedinou radu: obraťte se jinam a nám bude hned lépe a upřímně hledajícím rovněž.

Také se mně velmi nelíbí chování mnoha hledajících v Olomouci.

Měli jste klubovnu, která sloužila všem a proto jste se o ni měli všichni dobře starat. Pokud tam vznikly nějaké nesrovnalosti finanční či jiné, je to proto vina vás všech.

Sára si vzala úředně klubovnu na sebe. Všichni jste věděli, že celý dům finančně neutáhne a proto jste na provoz klubovny přispívali.

Vykřikovat teď, že tam Sára vybírala vstupné, že za vše může ona a vy nic, považuji za nechutné.

Je významné, že dokud se Sára nepostavila proti Hynkovu chování, bylo vše v pořádku. Jen Hynek začal s rozchodem a proto jste přišli o klubovnu, najednou za vše může ona a nikdo, kromě světlých výjimek jí nechce pomoci. Již vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu je vaše chování ošklivé a naprosto neduchovní. Místo vděku za klubovnu má jen potíže. Znáte vůbec něco jako lásku k bližním a pravidla chování ve skupině?

Znovu musím zdůraznit, že ústava republiky zaručuje všem občanům plnou svobodu náboženského vyznání a vyžití a garantuje nevměšování se státu do náboženských záležitostí.

Tohoto svého ústavního zákona plně využíváme a proto se nedopouštíme ničeho nezákonného. Právě naopak porušování ústavy a základních práv občanů a tím i nezákonnosti se dopouštějí ti, kteří pod rouškou boje proti sektám upírají toto právo necírkevním náboženským aktivitám.

Doporučuji proto proti každému, kdo takto proti nám postupuje, podat trestní oznámení pro porušování ústavy a pro šíření náboženské nesnášenlivosti.