Jdi na obsah Jdi na menu
 


O sexu

27. 5. 2010

Jiří Vacek

Jestli si někdo myslí, že získá osvícení jen proto, že se vyspí s mistrem, ať již v mužském či ženském těle, velmi se mýlí. S učiteli, kteří nabízejí duchovní pomoc výměnou za sex, bychom měli být velmi opatrní.

Promiskuita ani nabádání k ní nejsou známkami pravého učitele. Svoboda není ani v celibátu ani v promiskuitě, ale v přeměně sexuelní energie ve světlo.

„Moderní“ názory některých „odborníků“, že nevěra je vlastně přirozená a zdravá, jsou zhoubné a odporné. Opak je pravdou: nevěra je zlý a velký podvod a není pro ní omluvy. Je nejhrubším proviněním proti přikázání lásky k bližním. Jako karmický odraz čeká takové lidi jen utrpení z nevěry, kterou prožijí.

Zejména duchovní hledající mají mít tělesné pudy pod svou vládou a nikoliv jim podléhat.

Nemám námitky proti partnerskému sexu, je-li veden duchovně za podmínek věrnosti a přeměny sexuelní energie ve světlo.

I zde platí, že všeho moc škodí. Uměřenost je vždy na místě.

Na jedné výjimce trvám, a to jsou duchovní soustředění. Tam mají být všechny síly namířeny k dosažení cíle, a proto sexuelní zdrženlivost po dobu jeho trvání je důležitá. To platí o partnerských vztazích na seminářích všeobecně. Partneři nemají na nich řešit své případné neshody, ale věnovat se plně stezce.

Pokud jsou jejich mysli místo meditace rozvířené vzájemnými spory, ztrácí takové soustředění smysl a navíc poškozují druhé.

Podrobně o sexu a jeho roli v duchovním živote viz „Sexualita v józe a mystice, tantra a tao jóga“.