Jdi na obsah Jdi na menu
 


Osudy hledajících

17. 12. 2011

Jiří Vacek

Jak na stezce různí hledající dopadají je velmi poučné, pokud se chceme vyvarovat chyb, kterých se dopustili.

Byl jeden mladý muž, který se k našemu společenství připojil, když jsme začínali někdy kolem roku 1995. Jezdil s námi i na tehdejší semináře, které se konaly mnohdy doslova v polních podmínkách.

Po několika letech usoudil, že naše stezka není nejlepší a její učitel je příliš „obyčejný“. Nenosí oranžové ani jiné roucho, nepochází z daleké cizokrajné země, a proto od něho nelze nic čekat.

Alespoň na nás nezanevřel, když nalezl „lepší“ samozřejmě cizokrajnou školu a stejně cizokrajné učitele. Dokonce nás pochválil: „Byla to dobrá příprava na moji – rozuměj novou stezku“.

Ona jeho nová stezka je rovněž stezkou poznání sebe neboli átmavičáry, ale je k ní připojeno tolik dalších nauk, že to nejdůležitější - způsob poznání sebe zastírají. To je hlavní rozdíl mezí touto stezkou a školou a námi: my se držíme toho podstatného a víme, že je to podstatné. Oni se rozptylují množstvím vedlejších přípravných nauk. To dotyčný nepostřehl.

Roky jsem o něm neslyšel, až nyní. Navštívil jej v jeho domově jeho učitel. S návštěvou byl velmi spokojen, až na její konec.

Učitel mu pravil: Za městem ve vysokých horách je jeskyně a u ní i voda. Uzavři se na rok do této jeskyně a pak dosáhneš poznání sebe.

Rada jak absurdní, tak u nás neuskutečnitelná. Již prvý lesník či ochránce přírody by jej z jeho jeskyně vyhnal.

Bývalý stoupenec zřejmě nedosáhl na své „lepší“ stezce ani za mnoho let poznání sebe a podle svého učitele je ani dosáhnout nemůže, protože rok života v osamění v jeskyni je neuskutečnitelné. Navíc, sama jeskyně zdaleka nestačí.

Za ty roky, které prožil na své nové stezce jej mnozí z těch, kteří spolu s ním a s námi začínali a u obyčejného člověka věrně vytrvali, poznání dosáhli. Prostě jej předešli, protože zvolili to podstatné a nenechali se oklamat vznešenými rouchy a cizokrajností a uvěřili, že i doma jsou proroci.

Obdobně dopadají mnozí návštěvníci Indie, kteří ji navštěvují v pošetilém očekávání, že na takovém pobytu něco duchovního získají. Většinou se vrací naprosto zklamaní a mnozí potvrzují, že právě naše společenství a naše stezka jim poskytly to, co marně hledali v Indii.

Snad se alespoň někdo z těchto zkušeností ve vlastním zájmu poučí.