Jdi na obsah Jdi na menu
 


Překvapení!

22. 12. 2013

Jiří Vacek

Ve čtvrtek večer 12. prosince mně volá Hynek Beran. Jen pomalu si vybavuji z paměti, kdo to je. Uváděl setkání s Tomášovými v Lucerně, pak v našem sporu s Avatarem napsal proti nám několik ostrých článků na internetu. Nakonec jsme jej viděli v pořadu České televize o zednářích jako velmistra zednářské lóže. Od té doby jsme několik roků o něm ani neslyšeli, ani jsme se dříve osobně neznali. Tím překvapivější jeho zavolání bylo.

 Nyní nám zavolal, jak jsem později pochopil, z popudu Pavly Maškové, se kterou nyní spolupracuje. Ta mě stále považuje za svého mistra, ač nejsme v osobním spojení.

Vyprávěl mi o posledním roce života Míly Tomášové. Byl s ní v těsném spojení a pomáhal jí až do jejího odchodu. Operace jí sice zprůchodnila střeva, ale nemoc nezastavila. „Udržovala se při životě poslední rok života jen silou své vůle“, vyprávěl Hynek. Také několikrát opakoval, že o mně často a přátelsky mluvila.

Rozhovor zakončil Hynek s tím, že by nás rádi s Pavlou navštívili. I jeho dcera prý mě chce poznat. Tím mě překvapil. Jelikož mé tělo je slabé, návštěvy silně omezuji, a z tohoto důvodu jsem odmítl. Místo toho jsem je všechny pozval na naši veřejnou meditaci ve Spolkovém domě Prahy 13 – Stodůlky, která se měla konat hned v sobotu 14. prosince. Pozvání přijal.

Druhý den Hynek poslal SMS s poděkováním za pozvání na meditaci.

Na meditaci přijeli s Pavlou i s Hynkovou dcerou, když nejdříve autem bloudili a Pavel Dymanus je po telefonu navigoval.

Vstoupili do haly a šli rovnou k nám. Již jsme seděli za stoly v čele místnosti. Slavnostně před více než stovkou přítomných moje Míla dostala krásnou kytici a já růže. Myslím, že to bylo míněno jako projev smíření.

O přestávce ke mně Hynek přisedl a opět vyprávěl o Míle Tomášové, co sám dělá, a podobně.

Na konci meditace se Pavla přišla ještě sama se mnou znovu pozdravit a rozloučit. Bohužel v tom ruchu – musíme vždy rychle skládat a odejít, na delší rozhovor nebyl čas.

Po panu Dostálovi, který se za své psaní proti nám již omluvil, přichází další smíření. Alespoň jsem vše takto pochopil.

To by bylo určitě dobré. Osobně jsem nikdy jakékoliv nepřátelství proti těm, kteří mě tolik nepravdivě očerňovali, necítil.

Ještě jedno jsem se od Hynka dozvěděl: Miloš Tomáš prý ohluchl. To je mně líto a rozhodně nepřeji jemu ani nikomu jinému nic zlého. Nechtěl jsem o tom proto ani psát. Ale pro poučení přece: Miloš nechtěl popřát sluchu Pravdě, a proto mu byl vzat. Proti Pravdě nelze beztrestně vystupovat. To by si měl každý dobře uvědomit. I Ježíš varuje před „pohoršováním maličkých“, tj. začínajících hledajících. Jak zlé takové počínání je, ať si každý přečte v evangeliích.