Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání v Kostolanech 6. – 12. září 2009

29. 9. 2009

Jiří Vacek

Na sobotu 5. září byla naplánovaná veřejná meditace v Bratislavě – Ružiny. Poprvé za celou dobu mého veřejného působení se stalo, že jsem se ze zdravotních důvodů svých i Milušky nemohl zúčastnit. Plně mě zastoupili Jirka s Evou. Přišlo 30 lidí a jako vždy část z Čech. Přátelé Slimákovi a další využili návštěvy Jirky a Evy k uspořádání meditace v jejich domě. Aby byl čas plně využit, Jirka s Evou jeli již v pátek odpoledne. Celou sobotu a neděli dopoledne se u Slimáků meditovalo. Sešlo se asi 15 hledajících a díky obětavosti Marušky Liptákové společně i poobědvali. Abychom úplně o vše nepřišli, Maruška nám poslala do Kostolan svůj jedinečný štrúdl.

Ze začátku byl kolem Kostolan menší zmatek. Asi 10 dnů před zahájením volal Petr Štuller, že má přihlášeno jen 16 účastníků. Hrozilo, že se setkání neuskuteční. Nakonec se jich přihlásilo asi 40. Stav stále kolísal.

My jsme s Miluškou a Pavlem Dymanusem vyrazili v sobotu v 9 hodin ráno s naší Fábinkou. Cesta byla velmi příjemná, provoz malý. Cestu jsme zvládli za 5,5 hodiny. Jeli jsme přes Bratislavu – 477 km. Řídil jsem až na hranice se Slovenskem.

V „Areálu zdraví“ byla zima. Pan vedoucí odjel a nepřipravil nám kamínka k přitápění, takže jsme den na pokoji mrzli. Vydatně k tomu přispívaly balkónové dveře, které nedoléhaly. Do mezery mezi nimi se vešla celá dlaň. Petr říkal, že na jejich vadu již několikrát upozorňoval, ale marně. Elektrické osvětlení na pokojích je také mizerné. Zachraňoval nás obětavý Pavel Kubeš, který v meditačce denně od šesti ráno topil, takže v ní bylo příjemně.

Meditace, jak je již pravidlem, byla na setkání dobrá, jak svědčí ohlasy nejen účastníků, ale i těch, kteří se připojovali alespoň na dálku. Tato možnost se osvědčuje a využívá ji stále víc přátel. Předpokladem je upřímný vztah k nám.

Na setkání jsem  stihl i napsat článek „Cíle a prostředky demagogů“. Psaní přišlo samo bez záměru a velkého přemýšlení.


Některé obdržené SMS uvádím.


SMS, 10. 9. 2009

Dobrý den a dobrou chuť k obědu. Doufám, že se vám dobře daří. Snažím se s vámi meditovat podle programu. Petr je služebně v Maďarsku. Zdálo se mi, že jsme dostali  na hradě nový velký byt, kam jsme se měli stěhovat a vy jste tam též bydlel.

Druhý sen: přikládala jsem do ohně a udržovala ho.

Zuzana Koubová

(Poukazy snu jsou zřejmé: hrad = sídlo Boha, přikládat do ohně = meditovat.)


SMS, 10. 9. 2009

Dobrý večer, konečně jsem částečně sladil svůj den s kostolanským a je to super. Děkuji moc za  včerejší a dnešní meditaci. Dobrou noc.

Martin Tomeš


SMS, 11. 9. 2009

Posílám pozdrav na Slovensko. Poslední 3 dny byly dost náročné, čistilo se mi to na všech frontách. Přeji příjemný konec pobytu a klidnou cestu domů.

Hanka Frýzková

* * *

Karel a Helča Kreizlovi se zúčastnili po snídani jednoho „doučovacího kroužku“, jak Karel nazval posezení s námi na našem pokoji mezi meditacemi. Po vnitřní pránájámě mně velmi děkovali. Šla jim mnohem lépe. Tuto zkušenost z krátkého posezení s námi mají mnozí. Je proto o ně velký zájem. My si však nemáme kdy odpočinout, proto je vzhledem k našemu zdraví a stáří těla musíme k naší lítosti omezovat.

S meditací jsme končili v sobotu před obědem. Po něm jsme jeli domů. Na začátku cesty jsem řídil. Tentokrát bylo venku velké horko, auto stáním na slunci dobře vytopené, klimatizace málo účinná. Hned za Moravcemi jsme stáli v koloně asi 30 minut v plné sluneční výhni. To a určitá ospalost – v tu dobu obvykle jsem tak unaven, že si musím lehnout, patrně způsobilo, že jsem si neuvědomil, že najíždím v Nitře na kruhový objezd a nedal jsem přednost vozidlům na něm. Prostě jsem měl najednou okno. Auto troubilo, řidič nadával, ale naštěstí se nic nestalo. Šakti opět jednou pomohla. Od odbočky na Trnavu řídil Pavel. Domů jsme přijeli přes Babu opět za 5,5 hodiny. Tato cesta je kratší o 22 km než přes Bratislavu a mnohem hezčí. Časová úspora ve srovnání s jízdou přes Bratislavu není žádná, jak jsme zjistili srovnáním vzdáleností a časů.