Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zemřel Satja Sai Baba

8. 5. 2011

Jiří Vacek

Dnešní televizní zprávy přinesly informaci, že právě 25. 4. 2011 na Hod boží velikonoční – i to je významné – zemřel velký a známý indický mistr Satja Sai Baba s několika záběry s ním.

Kromě zprávy o jeho rozsáhlé činnosti ve prospěch indické společnosti – zakládal školy a nemocnice – uvedly, že byl rovněž obviňován ze sexuálních prohřešků. Který mistr nebyl? I Ježíš byl „žráč a pijan vína“, Ramana Maháriši byl pomlouván rovněž a s ním i mnozí další.

Pomlouvači nepocházejí pouze z řad nevěřících, jak by bylo možné předpokládat. Často nejhoršími jsou i duchovní praktici. Jejich počínání je dvojnásob zlé, protože je „maličcí“ – začátečníci – považují za autority.

I Petr Klíma označoval mistra Šivanandu z Rišikéše za „obchodníka s mystériemi“ a mého mistra – jednoho z více – označoval za „záchodového mystika“.

Z těchto „omylů“ bychom si měli všichni vzít dobré poučení. Jak zle bych dopadl, kdybych například uvěřil Petrovi Klímovi, raději nechci ani pomyslet.

O Sai Babovi a jeho zázracích, které se odehrávaly i v naší zemi, píši v jednom z dílů „Jak jsem hledal Boha“. Byly skutečně podivuhodné. Lidové noviny věnovaly dva články jeden pod názvem „Indický svatý muž nebo obyčejný podvodník“? Představme si, že by článek s tímto titulem vyšel o papeži nebo nějakém katolickém světci. Například otci Piovi. To by byl skandál!

I to svědčí o „křesťanské morálce!“ a úctě k těm druhým.