Jdi na obsah Jdi na menu
 


Společné veřejné meditace

21. 2. 2019

Jiří Vacek

Některé postupy praxe vnitřního života jsou společné všem nejrůznějším duchovním směrům. Jedním z nich je shromažďování se za účelem společné duchovní praxe. Je založeno na poznatku, že hledajícím se v takových setkáních, pokud jsou opravdu věnována společnému provádění praxe, dostává značné posily a pomoci. To učí i Ježíš a další mistři.

I my pořádáme společné veřejné meditace, na kterých se věnujeme stezce poznání. Meditace jsou řízené tak, že poskytují účastníkům vedení v provádění praxe hledání Sebe. Meditace jsou volně přístupné. Platí se vstupné na úhradu za pronájem místnosti k meditaci.

Jedna taková veřejná společná meditace probíhá pravidelně každý měsíc po většinu roku zpravidla v sobotu.

Program meditací:

1) Otevřeno od 13 hodin, odběr předobjednané literatury

2) 13:30-14:30 společně řízené provádění vnitřní pránájámy

3) 14:30-14:45 přestávka

4) 14:45-15:30 společně řízené provádění hledání Sebe, átmavičára

5) 15:30 konec společné meditace

Uvedený meditační program je velkou pomocí pro všechny hledající pro jejich osobní praxi. Současně se na těchto meditacích mohou seznámit se stejně hledajícími nebo nalézt účinnou radu pro svou praxi od těch, kteří na stezce poznání Sebe pokročili. To je výjimečná možnost.

Doporučená základní literatura pro stezku átmavičáry, autor Jiří Vacek

1) Základy jógy a mystiky

2) Královská jóga podává základ naší praxe

3) Učebnice átmavičáry

4) Výstup k Otci, realizace brahman. Provádí nejvyššími stupni stezky átmavičáry

 

K prováděné praxi na společných meditacích

Vnitřní pránájáma

Je praxí vnitřního pránického dýchání, které se postupně provádí v celém těle, které je tak očišťováno od pokleslých energií. Její praxe urychluje pokrok na stezce poznání.

U nás vnitřní pránájámu učili J. Kočí a F. Drtikol.

Meditace

Átmavičára – hledání našeho pravého Já

Postup v meditaci, átmavičáře je prováděn v meditační řadě se zaměřením na pozorující vědomí v nás. Začíná tím nejjednodušším a vede nakonec k přímému uvědomění našeho pravého Já.

Tato metoda postupného objevování našeho pravého Já velmi poznání Já usnadňuje a je v praxi vážných hledajících velmi úspěšná a vede k přímému uvědomění Já jsem. Její účinnost v praxi potvrzuje více hledajících, kteří pomocí této metody si uvědomili své pravé Já.

 

Zvukové záznamy návodů k praxi

Zvukové záznamy jsou určeny k poslechu při meditaci. Provádějí meditujícího meditací, kterou cvičí, krok za krokem. Takto vedené meditace jsou stejné jako ty, které provádíme na našich společných meditacích.

Délka nahrávky všech CD prodávaných ve formátu mp3 je asi 1 hodinu.

CD č. 5. Vnitřní pránájáma, výklad a ukázka cvičení

CD č. 6. Meditace na pozorovatele a na uvědomění Sebe, našeho pravého Já, princip a ukázka cvičení

Zvukové záznamy poskytují jasné návody k provádění meditací na naší stezce a vedou meditující k jejich správnému cvičení.