Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kardinál Duka odmítl dát miliardu na povodňové škody, církev žádné bohatství nemá

26. 7. 2013

Lukáš Henzl, eurozpravy.cz

Praha - Politické hnutí Občané městu, město občanům požádalo katolickou církev, aby dala miliardu z restitucí na odstranění povodňových škod. Kardinál Duka tento požadavek dnes striktně odmítl. Starat se má podle něj hlavně stát, kterému to církev umožnila.

Duka na svém webu vyvěsil odpověď politickému hnutí. Nejprve upřesnil, že církev zdaleka nemá tolik peněz, jak by se mohlo zdát a ani restituce nepřinesly církvi z ničeho nic bohatství.

"Z majetku, který církvím náležel a který obhospodařovaly před rokem 1948, získají nazpět asi jednu třetinu; dalšího majetku v hodnotě asi jedné třetiny se církve zřekly ve prospěch státu, obcí a sportovních zařízení. Poslední třetinu majetkového narovnání mezi státem a církvemi představují finanční kompenzace za zabavený a nevrácený majetek, které v případě katolické církve činí zhruba 47 miliard, rozložených do třiceti splátek v hodnotě asi 1,5 miliardy ročně, navýšených o inflaci, přičemž první splátku bychom měli obdržet na začátku roku 2014," uvedl Duka.

Dodal, že katolická církev rozhodně nemá nějaké obrovské bohatství na svých účtech. Za církev se již na odstraňování škod a pomoci postiženým podílí Charita ČR, která je zřizována katolickou církví.

"Návrh hnutí Občané městu, město občanům ale neodmítáme a dáváme mu příležitost. V současnosti jednáme s příslušnými úřady vlády, že namísto větší části peněž, rozpočtovaných na finanční kompenzaci pro katolickou církev, přijmeme státní dluhopisy. Dáváme vládě možnost, aby s penězi, které by nám jinak vyplatila, naložila podle svého uvážení, třeba i na likvidaci následků povodní, a aby nám je vyplatila až v dobách pro státní rozpočet příhodnějších. Věříme, že takový mechanizmus akcentuje právě „pragmatičnost", namísto „pouhého moralizování", jak stojí ve vašem dopise," pokračuje Duka.

Peníze by tak nedostala církev přímo, ale pouze v podobě dluhopisů. Za takto půjčené peníze by tak vláda zaplatila popovodňovou pomoc.