Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mahárišiho evangelium

13. 9. 1993

kn_mah_evang.jpgZ úvodu knihy

V odpověď na upřímná přání velikého počtu uctívatelů Šrí Mahárišiho vydáváme odpovědi na některé otázky, které mu byly kladeny, jako knížku s titulem „Mahárišiho evangelium“ pro dobro světa.

Tyto otázky se objevují každému z nás a my hledáme jejich řešení. Mahárišiho odpovědi jsou trestí Božské moudrosti, jsou založeny na jeho přímém poznání a zkušenosti. Pro upřímného hledajícího pravdy jsou neocenitelné.

Čtenář – uctívatel Mahárišiho – nalezne v těchto řádcích praktické rady a získá přesvědčení, že jeho přirozená podstata je božská. Toto přesvědčení jej bude podporovat v jeho duchovním snažení.


Ukázka z knihy


Práce a zřeknutí se světa

DOTAZ: Jaký je největší cíl, nejvyšší duchovní zkušenost pro člověka?

MAHÁRIŠI: Uskutečnění Já.

DOTAZ: Může člověk žijící v manželství uskutečnit Já?

MAHÁRIŠI: V manželství či mimo něj, člověk si může uvědomit Já, poněvadž je zde a nyní. Kdyby tomu tak nebylo, avšak bylo dosažitelné po jistém úsilí a za určitý čas a kdyby bylo něčím novým, co by mělo být získané, nestálo by za námahu, protože co není přirozené, není také trvalé. Co však říkám je, že Já je zde a nyní, a pouze Ono.

DOTAZ: Solnou panenku ponořenou do moře neuchrání nepromokavý kabát do deště před rozpuštěním. Svět, ve kterém se den za dnem lopotíme, je podoben oceánu.

MAHÁRIŠI: Ano, mysl je nepromokavý kabát.

DOTAZ: Můžeme se obírat prací a být současně bez přání a udržovat svoji samotu? Denní povinnosti nám ponechávají jen málo času k meditaci nebo k modlitbě.

MAHÁRIŠI: Ano. Práce vykonávaná se lpěním je poutem, zatímco práce vykonávaná bez lpění nepůsobí na jednajícího. I když pracuje, je v samotě. Plnit povinnosti je pravý Namaskár… a setrvání v Bohu je jedinou pravou ásanou.

DOTAZ: Nemám opustit domov?

MAHÁRIŠI: Kdyby to vám bylo určeno, tato otázka by vám nevyvstala.

DOTAZ: Proč jste se tedy zřekl domova ve svém mládí?

MAHÁRIŠI: Bez Boží vůle se nic nepřihodí. Náš životní běh je určen naší prarabdhou.

DOTAZ: Je správné, abych věnoval svůj všechen čas pátrání po Já? Jestliže je to nemožné, mám prostě zůstat tichý?

MAHÁRIŠI: Když umíte zůstat tichý bez jakékoliv činnosti, je to velmi dobré. Jestliže to nedokážete, jaký to má přínos pro uskutečnění být klidný? Tak dlouho, dokud jsme nuceni být činní, nevzdávejme se pokusů o uvědomění Já.