Jdi na obsah Jdi na menu
 


Modra 04/2010 - promluvy JV 3

25. 4. 2010

Jiří Vacek

25. 4. 2010

Tak se zase uvnitřníme, uvědomíme se v pozorovateli. V pozorovateli budeme prosit o pomoc.

Kdopak nám prašad rozdá? Kreizlovic klan nám to rozdá?

Nejdřív  dejte dětem, ano? Dětičky dopředu, ať se vás zbavíme co nejdřív.

Tak se teď zbytek hodiny věnujeme átmavičáře. Soustředěni v pozorovateli, každý v té míře  v jaké to už umí. Kdo to neumí, tak se bude cvičit v pozorování nějakého malého předmětu a bude se snažit zachytit rozdíl – tam přede mnou, před mým vědomím je neživý předmět, Já vědomí, živá bytost si  předmět uvědomuji. Rozdíl já pozorovatele – pozorovaný předmět musíme přímo prožít ve vědomí; a je naprosto zásadní. Nejde o to říkat si nejsem předmět, který pozoruji nebo nejsem tělo, nejsem mysl. I když to je dobré, ale cílem je přímo onen rozdíl ve vědomí prožívat.

Nikdy nesmíme zaměňovat pochopení za přímou zkušenost. Jedna věc je znát všechno o medu, co kdo napsal a druhá věc je, dát si lžičku medu do úst. To jsou dvě nesouměřitelné věci a zkušenosti. To samé je s Já. Já musíme přímo prožít. Já není myšlenka, ale je za, nad myšlenkami. Z něho všechny myšlenky vznikají. Mysl se může pokusit Já nějakým způsobem přiblížit našemu chápání, ale nikdy nemůže nahradit jeho zkušenost.

* * *

Tak my se s vámi (20 h 30) v zájmu záchrany našich holých životů pro dnešek rozloučíme. Dobrou noc a současně předáváme žezlo dál.

Pokračuje Eva Krutinová

Už si otevřeme oči, pokud je ještě nemáme otevřené. Zkontrolujeme si naši bdělost, upevníme se v pozorovateli. Až do usnutí bychom se již neměli rozptylovat. Je to opravdu důležité, abychom si například teď neřekli, že společný program skončil, že skončila meditace, pak bychom tak přišli o celý užitek z toho našeho celodenního úsilí. Opravdu pokračujte v meditaci dál, nepouštějte to, nezačněte se rozptylovat. Až do té večerky, až do usnutí se udržujte v meditačním proudu. V deset hodin máme večerku, maunu. Usínáme samozřejmě v meditaci, v hlubokém zvnitřnění, s modlitbou, s prosbou o pomoc a snažíme se ten meditační klid a proud přetáhnout do toho spánku.

I když se nám třeba ještě nedaří bdělý spánek, když se o to pokoušíme, meditujeme před spaním, tak se snažíme ten proud přetáhnout do spaní, pak se ten spánek pročišťuje, zkvalitňuje. Stejně jako například musíme čistit naší mysl, postupně se nám bdělé spánky začnou dařit.

Ráno po probuzení, ještě na lůžku se opět uvědomíme v pozorovateli, pomodlíme se, vyšleme prosbu na celý ten den, abychom byli bdělí, aby nás provázel a ochraňoval Bůh. A ráno za pět minut osm se tady zase sejdeme. Takže v deset hodin máme večerku.

Ještě jsme vám na tom stolečku vpravo připravili zase další várku knížek na prohlížení. Tentokrát jsou to knížky, které nevydáváme knižní formou, ale jako  xeroxy A4. Můžete si je prohlédnout, zítra večer je opět vyměníme.

Dobrou noc.

Je tu ještě prašad na rozdání, tak že pokud máte zájem, tak Jindra vám ho ještě rozdá.

* * *

26. 4. 2010

Meditace v pomalé chůzi na terase

Jiří Vacek

Abychom dali trošku do toho umírání, tak se půjdeme projít na terasu. Budeme tam chodit po směru hodinových ručiček, uděláte za mnou hada, chodit budeme velmi a velmi pomalu. Na 95% soustředění v Já nebo v pozorovateli a minimum pozornosti budeme věnovat tomu, jak jdeme, koukat budeme asi tak metr před sebe na zem a zdůrazňuji, že půjdeme velmi a velmi pomalu. Budeme tak chodit asi deset nebo patnáct minut, abychom se naučili to nejdůležitější, to znamená – být v pozorovateli, i když jsme tělesně činní. Stejně tak se pak musíme naučit být činní v pozorovateli, když myslíme a podobně. A znova zdůrazňuji – všecko velmi pomalu, aby vás ten pohyb nevytáhnul...