Jdi na obsah Jdi na menu
 


Modra 04/2010 - promluvy JV 5

29. 4. 2010

Jiří Vacek

29. 4. 2010

O práci na vinici

Jiří Vacek, Ranní promluva

Řeči o tom, že jak může Pán Bůh dopustit nějaké koncentráky nebo války nebo zemětřesení, jsou naprosto nemístné, protože tento svět je světem bytostí, které opustily Boha ze své vůle, tak nemohou očekávat, že se Bůh o ně bude starat, navíc v nebožském světě. On to nechává lidem, aby bylo vidět, co lidé bez Boha dokáží.

Dočetl jsem se, že nějací čtyři rabíni uspořádali někde v Osvětimi soud nad Bohem. Nevím k jakému závěru dospěli a jaké argumenty měli, ale už sama myšlenka - soudit Boha ...! Soudit Boha je ta největší zpupnost ega, jaká může existovat. Místo, aby ego soudilo sebe, tak soudí Boha. Takže na to buďte opatrní. Bůh nás nepotřebuje. Jsme to my, kteří potřebujeme Boha. Ježíš to krásně znázorňuje na příměru vinného kmene: Já Jsem vědomí Já Jsem, Bůh je vinný kmen a my jsme jeho ratolesti. Pokud zůstáváme připojeni k vinnému kmeni, tak čerpáme jeho mízu, jeho sílu a žijeme. Když se od něj oddělíme, tak usycháme a odpadáme. Ztrácíme duchovní život a často i ten zevní.

Bible a zejména evangelia by si zasloužila mnohem větší pozornost. Pořád něco hledáme na východě, ale ono je toho často mnohem víc a hlubšího v Bibli, zejména v Novém zákoně. Samozřejmě je potřeba znát symboliku, kterou Bible mluví. Je potřeba vědět, že když se mluví o hospodě, tak je to zevní svět, práce na vinici je duchovní úsilí. Těch příměrů je samozřejmě mnoho. Máte je vysvětleny v řadě O bibli a jejím učení. Je to velmi užitečné čtení, protože kromě Weinfurterovy Bible ve světle mystiky, která už je více méně zapomenutá, nedostupná, nikde jinde mystiku v Bibli nenaleznete takhle vysvětlenou.

* * *
Po meditaci

Zase máte vyloženy další knížky k prohlížení, tak se na ně o přestávkách podívejte, abyste věděli, co tam je.

Jinak, jak jsme už oznámili, poslední prodej je dneska večer, zítra už budou knížky zabalené, nebude k nim přístup, takže si dobře rozmyslete, co potřebujete. Pokud tady má někdo málo peněz, tak si může knížku odebrat a pošlete nám peníze z domova. Nemusíte se nějak ostýchat, protože my takhle knížky posíláme pořád. To znamená, že je neposíláme na dobírku, takže nemusíte platit při převzetí, ale posíláme je se složenkou. Eventuelně s číslem konta, na které můžete platit, což je pro vás velká výhoda. Na druhou stranu byli bychom rádi, kdybyste platili pokud možno brzo a nikoliv až za měsíc nebo za dva nebo se dokonce nechali upomínat. I to se stává.

Takže teď půjdeme velmi soustředěni na snídani, jídlo si proměníme, budeme si v něm uvědomovat Já nebo alespoň ho žehnat.

Za pět minut deset tady.

* * *

Vtip před meditací

Jiří Vacek: Jestlipak víte, proč se blondýnka zavírá v koupelně, zhasne světlo a volá: „Haloó, haloó!“ ...Vyvolává filmy z dovolený...