Jdi na obsah Jdi na menu
 


Veřejná meditace Stodůlky 14.05. 2016 - promluvy 2

14. 5. 2016

Pavel Janda

Stodůlky, 14.5.2016, vnitřní pranajáma

Vedl: Pavel Janda

Dobré odpoledne milí přátelé, vítejte na dnešní společné meditaci. Děkujeme, že jste dorazili, i když je venku docela hezky, takže to láká k nějakým venkovním aktivitám.

Čas od času je dobré se zastavit a zamyslet, proč vlastně meditujeme, proč vlastně děláme duchovní praxi, co nás k tomu přivedlo, jaký je náš cíl, záměr.

A když si odpovíme, poprosíme před vlastní meditací v  nitru o pomoc, vedení a ochranu, nejenom na stezce jako takové, ale právě při té meditaci, která nás čeká právě teď. Takže každý sám v duchu a přece všichni společně se uvnitřněme a pomodleme. Prosíme sice o pomoc v našem úsilí, ale zároveň si musíme uvědomit, že je to nejenom o tom úsilí, ale také o naší schopnosti otevírat se boží pomoci, protože ta je vlastně možná ještě důležitější než naše vlastní snažení se.

Teď se budeme věnovat, jako vždy v první hodině, vnitřní pránajámě. Takže zesílíme naše uvědomění a rozlišení se od těla a od světa. A v této pozici, jak říkáme sebe si vědomého pozorovatele, procítíme celý vnitřní prostor, prostor vědomí našeho těla. A zároveň si uvědomíme, že ty hranice těla jsou pouze pomyslné, protože to, co je za nimi, tak zvaně vně z našeho zrakového pohledu, je vlastně úplně stejné jako to, co je uvnitř. To znamená, nejsou to nějaké dva různé prostory, ale je to jeden prostor, v němž pouze pociťujeme tu hranici těla. Takže chvíli prociťujme ten vnitřní prostor.

Vnitřní pránajáma je technika, praxe, která nás očišťuje od těch hrubších energií, které nás jako vědomí vážou do těla. Proto se může stát, že se při jejím provádění objeví nějaké myšlenky, emoce nebo představy, které jsou vlastně průvodním jevem té očisty. Důležité je na ně nijak nereagovat, nerozvíjet je, neuchopovat je, ale prostě pokračovat dál v tom, jak říkáme, prodýchávání, dokud nezmizí.

Takže teď se prodýcháme… každý to bude dělat tak, jak je zvyklý, nebo na jaké úrovni je, řekněme. Buďto prodýcháváme pránou nebo světlem nebo přímo vědomím. A začneme s prodýcháním duchovního srdce. Nadechujeme z nekonečna do prodýchávané oblasti a vydechujeme zase zpět, anebo s výdechem jdeme nahoru do centra nad hlavou, kde se ty energie, které nás vážou, rozpouští v oblasti světla. Takže s nádechem do prodýchávané oblasti, s výdechem zpět, anebo nad hlavu. O duchovní srdce se můžeme opírat po celou dobu pránajámy, takže s opřením o toto centrum teď prodýcháme centrum pod nohama.

Teď prodýcháme už vlastní oblast těla, od nohou, kde jsou ty nejhrubší energie, až po hlavu.

Začínáme prodýcháním chodidel a nártů.

Prodýcháme kotníky.

Lýtka a holeně.

Postoupíme do oblasti kolen.

Prodýcháme stehna.

Teď prodýcháme najednou celé nohy. Od špiček prstů na nohou až po kyčle. S výdechem zase můžeme jít pod nohy, anebo nad hlavu. Jak to komu vyhovuje.

Prodýcháme první čakru a celé přilehlé okolí tak, abychom postupně mohli pokračovat a prodýchali celé tělo. Takže první čakra a její okolí.

Prodýcháme druhou čakru.

Prodýcháme třetí čakru.

Oblast solaru.

Na řadě je čtvrtá čakra.

Pátá čakra a celý krk.

Nesmíme zapomenout na ruce, takže teď prodýcháme celé ruce.

Prodýcháme pečetě nad horním a pod dolním rtem a celou spodní část hlavy.

Prodýcháme šestou čakru.

Prodýcháme horní část hlavy, mozek, bindu, brahmarandhru.

Prodýcháme sedmou čakru nad hlavou.

Teď oblast světla, co nejvýš nad hlavu.

Teď znovu duchovní srdce.

Prodýcháme spoj mezi oblastí nad hlavou a duchovním srdcem, takže nadechujeme z centra nad hlavou do duchovního srdce a vydechujeme zpátky.

Teď budeme nadechovat z centra pod nohama do centra nad hlavou a s výdechem do duchovního srdce.

Teď půjdeme s nádechem z centra pod nohama nad hlavu a s výdechem rozšíříme své uvědomění v celé oblasti světla nad hlavou. Takže s nádechem z centra pod nohama nad hlavu a s výdechem se rozšíříme do oblasti světla.

A protože jsme na začátku prosili o pomoc, nezapomeňme na závěr za ni také poděkovat. Takže děkujeme božské síle, že nás provázela celou meditací.

Teď ještě předám mikrofon Petrovi, protože tady má nějaké pozvánky:

* * *

Já vám mám vyřídit pozdravy od pana Vacka, bohužel se stále ještě ze zdravotních důvodů nemůže dostavit, tak s námi medituje na dálku. Také připomíná, že zítra začíná svatodušní týden, kdy vanou příznivé duchovní vlivy, které je dobré využít na zvýšenou praxi meditační.

Teď si dáme přestávku 15 minut do čtvrt na čtyři.