Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ad Ještě ke snům

12. 9. 2006

Martin Tomeš

Článek Ještě ke snům vznikl jako přímá reakce na debatu s přáteli a proto, jak se ukázalo, může být, tak, jak byl napsán, vnímán jako poněkud vytržený z kontextu. Děkuji proto všem, kteří mě na to upozornili.

Takže pro upřesnění: článek Ještě ke snům je pro ty, kteří se přes den uvědomují jako Já jsem či jako pozorovatel a v noci jim to z nějakého důvodu prostě nejde. V tomto případě je vždy na vině buď ještě částečné ztotožnění s myslí nebo její nedostatečná kultivace (a o tom byl onen článek) nebo oboje.

V žádném případě bych nechtěl, aby to, co tam bylo zmíněno o odstraňování nesprávných přesvědčení a postojů mysli, bylo chápáno jako že prostě vyměním jeden názor za druhý a hotovo. Správné odstraňování chybných názorů se děje především poctivým studiem vhodné duchovní nauky a literatury a uvažováním o ní, potažmo jejich nezaujatým rozpouštěním z postoje pozorovatele spojených s pochopením, co a proč tam bylo špatně. Teď zde nemluvím o tvorbě nových názorů, ale o přímém vhledu, kdy člověk při rozpouštění vasán zároveň dostává sobě přiměřené poznání co a jak. Je však jasné, že by duchovní praktik neměl padat do žádného názoru mysli, které slouží jen jako orientace či pracovní teze, které nás musí dovést k přímému prožitku. Proto je samozřejmé, že člověk ztotožněný s tělem toho bez ohledu na své názory v józe spánku a ani nikde jinde na stezce moc nezmůže. Avšak jak pokračuje odtotožňování se od těla, roste i nutnost nejen se odtotožňovat také od mysli, ale též ji kultivovat, tedy učit se myslet správně z pozice vědomí, navracet mysl Bohu a neomezovat jej našimi představami.

Tomu poslednímu (kvůli nutnosti kultivovat mysl a rozvíjet rozlišovací schopnost) byl též věnován můj článek a prosím, aby byl takto i chápán.

Děkuji

Pozn: tibetská jóga netvrdí, že všechny sny vznikají z nevědomosti. Proto by asi bylo vhodné do té věty v původním článku doplnit slovo „většina“. Proto tam také slovo „všechny“ záměrně nebylo, ale ať je to tedy zcela jasné. Snů z nevědomosti je u běžného člověka zhruba kolem 90-95% (což je zcela nepodstatné, protože si zhruba polovinu stejně nepamatuje). Jak se člověk čistí při praxi, začne se tento poměr měnit (snů je méně, ale jsou jasnější, často i delší a lépe se pamatují).