Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak duchovní praxe ovlivňuje náš osud

12. 9. 2016

Jiří Vacek

Jako kluk jsem se asi v patnácti letech seznámil s panem Emanuelem Šimandlem, který byl jak weinfurterovským mystikem, tak astrologem. Bohužel postupem doby u něho převládla astrologie nad mystikou. Jak sám říkal: „Už jen udržuji, co jsem dříve dosáhl“. On sám měl tu smůlu, že neznal přesný čas svého narození a proto si nemohl vypracovat svůj horoskop.

V astrologii opravdu vynikal. Předpověděl například pád a zatčení tehdejšího komunistického ministra vnitra Baráka. Zaplatil za to však vysokou cenu. V době, kdy Baráka zatýkali, on sám nastupoval do vězení, do kterého jej na jeden rok za astrologii komunisté odsoudili. Ani potom se nevrátil na stezku a věnoval se astrologii po celé dny jako dříve. Varování karmy, které jej za astrologii postihlo, nepochopil a nezměnil svůj žebříček hodnot.

Jedním z jeho astrologických poznatků bylo, že horoskopy mystiků a jogínů jsou velmi nespolehlivé na rozdíl od horoskopů běžných lidí. U nich se horoskop naplňoval velmi přesně. U hledajících na stezce naopak běžná předpověď často nevycházela. Stezka nás mění tím víc, čím víc na ní pokročíme a proto mění i náš osud. Mění a rozpouští naši karmu.

Ramana Maháriši s tím v souladu učí, že poznání Já jsem, je-li úplné a ego je rozpuštěno, rozpouští i naši karmu a tím končí i náš řetěz znovuzrozování. Dosahujeme vysvobození.