Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pomocné postupy k nalezení Já

25. 12. 2015

Jiří Vacek

Pokud nejsme schopni přímo provádět átmavičáru, tak se nám radí:

1) Opakovat mantru. Nejlepší určitě je: „Já jsem vědomí Já jsem“ nebo jí podobné, jako je „Já-Já“.

2) Pozorovat své dýchání. Mysl i dech jsou projevy jediné tvořivé moci Já, která je jejich zdrojem.

Ovládáním i pozorováním dechu proto ovládáme a působíme i na mysl. Se zpomalením dýchání se zpomaluje a utišuje také činnost mysli. Dosažený klid mysli pak využíváme ke hledání Já.

Můžeme postupovat těmito způsoby. Vždy si dáme pozor, abychom se s tělem ani s dýcháním neztotožňovali. Dýcháme vždy nosem.

1) Pouze bděle pozorujeme a uvědomujeme si, jak dýcháme.

2) Vědomě zpomalujeme dýchací proces a po nádechu zařazujeme krátkou zádrž dechu. Počínáme si tak opatrně, aby se nedostavily nějaké potíže.

3) Oba způsoby provádíme společně.

Jelikož dech vzniká z vědomí Já jsem, které je jeho zdrojem, můžeme obracet pozornost na tento jeho zdroj a hledat, kde dech vzniká.

Můžeme i postupovat tak, že přímo obracíme pozornost na vědomí, které si toto hledání zdroje dechu uvědomuje, což je naše hledané Já. Sádhu Óm uvádí, že se také můžeme pozorností zaměřit na sílu, která dýchací proces provádí tím, že vtahuje a vypuzuje dech s uvědoměním, že je to síla vědomí Já.

K poznání Já napomáhá také vědomé dýchání prány, životní síly vědomí Já. Tímto způsobem prodýcháváme pránou celé tělo, čakry i nádí. To je praxe vnitřní pránájámy, která odstraňuje překážky poznání neboli očista pomocí této síly.

I při provádění vnitřní pránájámy je nutné bdít s rozlišující moudrostí nad myslí. Jinak se očistné působení nedostaví.