Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prosby o pomoc

18. 2. 2014

Jiří Vacek

Často dostávám dopisy se žádostí o pomoc, na které neodpovídám, protože ve svém stáří a pro pracovní zatížení toho nejsem schopen. Navíc často píší lidé, které ani neznám.

Nejsem léčitel ani neumím zázraky. Obecná a také jediná skutečně účinná rada pro všechny tyto případy je stejná.

Karma nám přesně vždy vrací to, co jsme sami zaseli. Nespravedlnost v tomto smyslu neexistuje.

Kdo chce změnit svůj osud, musí proto vždy nejprve změnit sám sebe, svůj charakter a vydat se zpět na cestu k Bohu.

Každý také může přímo prosit Boha o odpuštění svých vin a o pomoc. Musí tak činit vytrvale a stále. Jedna prosba či modlitba nestačí.

Toto jsou dva nejlepší způsoby pomoci, jaké existují a každý je může a také má stále využívat. Naše vlastní problémy a viny nemůže nikdo jiný vyřešit než my sami. Pokud se nechceme měnit my sami, nikdo jiný nám trvalou pomoc neposkytne ani poskytnout nemůže, protože bez našeho přičinění a práce na sobě jen si stále vytváříme nové a nové příčiny našeho utrpení.

Na tom se nic nezmění i kdybych sáhodlouze každému odepisoval.

Mnoho dotazů je také úplně zbytečných, protože prokazují nevědomost o těch nejprostších základech duchovního života, které lze snadno získat z knih.

Nemohu každému jednotlivě do nekonečna vysvětlovat malou násobilku duchovního života. Kdo chce dělat jógu nebo mystiku, musí se trochu namáhat a prostudovat potřebnou nauku.

Tu jsem, její základy, podrobně vysvětlil v „Základech jógy a mystiky“ a stezku átmavičáry v „Královské józe“ a „Učebnici átmavičáry“. O jednotlivých jógách pojednává encyklopedie jógy a mystiky, ve které jsou popsány praxe jednotlivých jóg. Křesťanství je zejména věnována kniha „Pravé mystické křesťanství“ a sedm dílů „O bibli a jejím učení“.

Nikdo si proto nemůže stěžovat, že nemá dostatek poznatků pro praxi. Musí se ovšem namáhat, aby je nastudoval, stejně pečlivě jako studuje to, co potřebuje pro své povolání nebo pro složení zkoušky na řidičský průkaz. Bez znalosti nauky se nikdo na stezce neobejde. Je udivující, jak málo se mnozí hledající jejímu opravdovému studiu věnují. Výslovně ji podceňují a zanedbávají. Při tom vážní zájemci také mohou přijít mezi nás a tak načerpat potřebnou pomoc na stezce. Každý, kdo se sám upřímně a ze všech sil snaží, tomu je vždy i pomoženo. Musí se však nejprve sám snažit. Bez práce nejsou koláče ani na stezce. Ty si musí vždy na prvém místě upéci každý sám a nikoliv je jen vyžadovat na druhých. A sám se nenamáhat.