Jdi na obsah Jdi na menu
 


CD 18 – Pránájáma s vědomím Já jsem

cd_18.jpgŽivá, neupravovaná nahrávka z meditačního setkání

Jedná se o záznam úvodní promluvy a cvičení takto prováděné vnitřní pránájámy pod vedením Mistra Jiřího Vacka z meditačního semináře v Jedlových Kostolanech na Slovensku v roce 2006.

Vnitřní pránájáma je práce s pránou, se životní silou, inteligentní tvořivou energií. Nejdříve se nám projevuje jako prána, pak jako duchovní Světlo a nakonec se spojuje s vědomím Já jsem. Abychom dosáhli plné realizace nejvyšší Skutečnosti, která není jen vědomí, ale je i tvořivou silou, musíme si tuto jednotu vědomí a tvořivé síly začít uvědomovat také v projevu. Ve vztahu k projevu je naším cílem si přímo uvědomovat jednotu jevové, tvarové stránky a jejího vědomí. Vědomí vše obsahuje, vše proniká, je neomezené, ale přitom současně v každém bodě je přítomno naprosto celé. V každém bodě, kdekoliv, a proto i v každém tvaru, osobě, věci si můžeme proto vědomí Já jsem uvědomit. Samozřejmě to předpokládá, že jsme schopni si je nejprve uvědomovat v sobě, ve svém těle – často se tak děje nejprve v duchovním Srdci. Kamkoliv zaměříme pozornost, to můžeme nejen pozorovat, ale dokonce se tam a v tom uvědomovat jako vědomí Já jsem.

V případě pránájámy s vědomím Já jsem si uvědomíme v příslušné části těla vědomí Já jsem – to znamená, že tam jsme jako vědomí Já jsem, nikoliv že to pouze pozorujeme z postoje pozorovatele. V místě, kde vnímáme určitou část těla, se uvědomujeme jako vědomí Já jsem. Důraz už není na tělesném tvaru, ale na vědomí Já jsem, které se v tom místě nachází. A jako dýcháme pránu, tak dýcháme vědomí Já jsem v  příslušném místě a tímto způsobem v těle uskutečňujeme jednotu vědomí Já jsem a jeho tvořivé síly, která je tam zastoupena jako to tělo nebo jeho tvar, ale nejen jako tvar, ale jako inteligence, která je za tím tvarem, jejímž projevem ten tvar je.

Jde o praxi pro pokročilé, avšak z CD mohou mít užitek i ti, kteří si vědomí Já jsem ještě neuvědomují, jelikož v příslušných částech těla mohou provádět pránájámu takovým způsobem, jak jsou schopni (například tak, jak je uvedeno na CD č. 5). Vzhledem k tomu, že nahrávka není nijak upravovaná, je doslova nabita silou vědomí Já prýštící z meditace s realizovaným Mistrem.

 


e-shop