Jdi na obsah Jdi na menu
 


Archiv

Nalezené příspěvky

Uvědomování

6. 10. 2020

Jiří Vacek

Já jsem a vím, že jsem tím, co si uvědomuje, že jsem. Jsem sebe si své existence vědomé vědomí. Vidět, ve smyslu vědět znamená uvědomovat si, že je zde vidění, uvědomované a to, co si vše uvědomuje. Za každým uvědomovaným předmětem je jedno jediné vědomí, schopnost být si vědom, uvědomovat si. Viděných předmětů je mnoho, to, co si je uvědomuje, je jen jedno jediné . To je ona nedvojnost: ani jednota ani dvojnost.

 

Meditace na Boha

12. 10. 2020

Jiří Vacek

Meditace, soustředěná na zvolený předmět je nejlepší způsob poznávání. To platí i o Bohu. Zejména na něj máme trvale meditovat a tak jej poznávat. Jak však meditovat na Boha, když jej neznáme? Prvým předpokladem meditace na Boha je proto jeho poznání jako vědomí Já jsem. Ježíš nás učí, že kvalitativně jsme v tomto vědomí Bohem. Vědomí Já jsem je Bohem v nás. Meditace na Boha se proto děje na tu jeho část, která je v nás. Nehledáme Boha mimo nás, ale v nás. Nejvíc jej hledáme jako své vědomí Já jsem, které je kvalitativně Bohem, ale nikoliv kvantitativně, jak říká Ježíš: „Otec je větší než Já“, rozuměj naše vědomí Já jsem. Proto v této meditaci vycházíme z našeho dosaženého vědomí Já jsem, které nás ale přesahuje

 

O postupech stezky (ranní vnuknutí)

16. 10. 2020

Jiří Vacek

Nejprve se musíme očistit od všeho odstředivého a zlého. Dále musíme přestat být tělem a pak konatelem a stát se sebe si vědomým pozorovatelem. Kdo je pak konatelem? Mistr Bedřich Hejhal říká, že Bůh. Nisargadatta říká, že i Bůh musí zmizet, což mate. Nejvyšším zákonem je zákon lásky. Proto je láska nejmocnější silou. V tomto pojetí je stezka lásky nejvyšší stezkou. To však není pouze uctívání vyvoleného Boha, ale skutečný život v lásce ke všem i ke všemu.

 

SMS, 17.10.2020

17. 10. 2020

hledající

Vážený Mistře

děkuji za dnešní ranní meditační pomoc na dálku a za pomoc s egem

* * *

Děkuji za ta skripta, tak jako Vy o Já nikdo jiný nepíše... Je to átmavičára, kontemplace, meditace, modlitba, mantra a džňána v jednom.

 

Chození s Bohem

21. 10. 2020

hledající

... Před pár dny jste při jedné meditaci jakoby „mimochodem“ začal mluvit o tom, jak je důležité s Bohem rozvíjet i osobní kontakt, rozmlouvat s Ním a zvát Ho do všech aspektů našeho života. Vzpomněl jsem si, že než jsem začal dělat átmavičáru, tak že jsem tento „osobní“ kontakt udržoval velmi intenzivně, ale pak, ani nevím proč, jsem v tom značně polevil. Začal jsem se tedy soustředit, abych cítil Boží přítomnost stejně, jako cítím Vaší, když zavřu oči a přesto vím, že jste v místnosti, a zafungovalo to velmi dobře. Od té chvíle opravdu opět chodím s Bohem. Zejména, když jsem fyzicky sám, tak tuto svatou Přítomnost cítím velmi silně a do jisté míry již vidím ten efekt i venku v zevním světě...

 

Právě vyšlo, říjen 2020

22. 10. 2020

Právě vyšlo:

Skripta Jiří Vacek: Podstata praxe výstupu k Otci neboli k dosažení nedvojnosti, xerox A4, 25 stran, 140 Kč.

Nová skripta Ing. Jiřího Vacka se zabývají finálními fázemi stezky sebepoznání. Tyto fáze jsou v dostupných duchovních textech povětšinou zmiňovány jen okrajově, nesystematicky a navíc obvykle jen nepřímo, tj. v symbolech a náznacích. Nová skripta Jiřího Vacka rozebírají a popisují tyto fáze přehledně a systematicky tak, jak je autorovým dobrým zvykem. Bez nadsázky lze říci, že takto jasně a podrobně podaná nelze tato témata v současnosti nalézt nikde jinde.


Skripta si můžete objednat v našem e-shopu.

 

Ego a individualita

24. 10. 2020

Jiří Vacek

Individualita je jedinec, který přijal určitý tvar. Tím se odloučil, rozlišil od beztvarého Božského základu a stal se jeho projevem. Tím vzniká současně i nepravé Já, vědomí Já jsem tělem a myslí. Používaný název pro toto nepravé Já je ego. Individualita a ego jsou jedno a totéž, pokud je ztraceno spojení s Bohem. Individualita bez spojení s Bohem je vždy zlá i když eticky vzato může být v tomto smyslu dobrá. Jelikož však chybí spojení s Bohem, je individualita ztrátou tohoto spojení a proto vždy zlem. Říkáme, že mudrci nebo i světci nemají individualitu. To neznamená v tomto případě, že nemají spojení s Bohem, ale že používají určitý stvořený tvar, který žijí společně s Bohem. Proto také nemají ego, ale jejich Já je za jedno s Božím Já. V neprojevu žádná individualita nemůže existovat, v projevu ano, ale je ve spojení s Bohem a bez ega.

 

Nalezené složky

Nebyly nalezeny žádné složky