Jdi na obsah Jdi na menu
 


Archiv

Nalezené příspěvky

Zákon jednoty

10. 4. 2022

Jiří Vacek

... Jedinci, kteří jednají a myslí pod vlivem nejednoty čili iluze oddělenosti, se snaží o nemožné: dosáhnout štěstí jen pro sebe a často ještě přímo na úkor druhých. Při takovéto nevědomosti o jednotě se pak spoutané lidstvo marně snaží o štěstí individuální nebo skupinové. Nic takového však není možné. Šťastný život proto zabezpečuje pouze nejvyšší přikázání lásky k Bohu, bližním a sobě samému, neboť dobro je vraceno těm, kteří je do svého světa vkládají svým jednáním a myšlením. Zákon jednoty všech je jedním z nejvyšších, jaký platí. A on platí vždy, ačkoliv tuto pravdu často nevidíme, protože ji vidět nechceme. Láska k Bohu je proto láskou k tomu, kdo je strůjcem jednoty všech lidí...

 

Cesta k vysvobození

24. 4. 2022

Jiří Vacek

Před mocnými vlivy světa, těla i naší mysli nás důsledně chrání výhradně jejich zpředmětnění z pohledu sebe si vědomého vše pozorujícího vědomí, které ví, že není ničím, co pozoruje. Tento odstup, pozorující vědomí – pozorované předměty neboli ne-já, je nezbytné udržovat trvale. Zpředmětnění světa, těla a mysli z pozorovatele je základem každé snahy o vysvobození z nebožského světa a projevu vůbec, má-li být úspěšná. Naproti tomu nevědomé pohlcení vědomí působením jeho pozornosti v uvědomovaných předmětech vytváří nesvobodu, která vede k opakovaným zrodům v projevu. V obou stavech se společně uplatňuje jak zákon oživující moci vědomí, tak zákon příčiny a následku. V rámci těchto zákonů působí naprosto reálné síly, které mají svoji velikost i náplň a které se snaží uskutečnit v zevním světě úměrně své moci, která je dána jejich velikostí.

 

1. výročí Mistrova mahasamádhi

27. 4. 2022

Dnes, 27. 4. 2022, si připomínáme přesně rok ode dne, kdy náš Mistr, učitel a přítel Jiří Vacek, opustil své pomíjivé tělo a odešel z tohoto slzavého údolí. Dobrou zprávou pro ty, kteří si s Ním vytvořili či vytvářejí svůj vnitřní spoj, je, že Mistr své žáky nikdy neopouští. Důkazem toho je, že nám k prvnímu výročí svého mahasamádhi přináší novou knihu nazvanou Gurujóga. Tato Jeho zbrusu nová kniha představuje další střípek z mozaiky Jeho rozsáhlého díla a jistě tak potěší každého, kdo kráčí stezkou sebepoznání podle Jiřího Vacka.

Vzpomínáme na dobu, kdy jsme s Ním mohli být i více „fyzicky“ a děkujeme za krásný knižní dárek.

S radostí a vděčností v srdci,

Přátelé Jiřího Vacka

 

Nalezené složky

Nebyly nalezeny žádné složky