Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rámakrišnovo evangelium

Výňatek z knihy The Gospel of Sri Ramakrishna

Skriptum přibližuje hledajícím učení i osobu velikého duchovního mistra Šrí Rámakrišny, a to pomocí rozhovorů mistra se svými nejbližšími uctívateli. Text je plný lásky k Bohu, která byla pro Rámakrišnu základem jeho duchovní praxe a zároveň zde nalézáme spoustu pokynů a cenných rad pro pokrok na stezce k Nejvyššímu cíli.

 

Ukázka z knihy


Vidžaj: Je samotná Bhakti (láska) dostatečná pro dosažení Boha a pro Jeho Zjevení?

Mistr: Ano, člověk může uzřít Boha pouze pomocí Bhakti. Musí to být zralá Prema-Radža-Bhakti. Když máme takovou Bhakti, milujeme Boha tak, jako matka miluje své dítě, dítě matku nebo žena manžela.

Když máme takovou lásku k Bohu, necítíme tělesnou přitažlivost k ženě, dítku, příbuzným a přátelům. Podržíme pouze soucit k nim. Pak se nám svět jeví jako cizí země, jako místo, kde pouze vykonáváme své povinnosti. Jako bychom měli svůj skutečný domov na venkově a přišli do Kalkaty za prací a najali si zde dům pro plnění svých povinností. Když člověk vyvine svou lásku k Bohu, úplně ovládne lpění na světě a na světském rozumářství.

Nemůžeme uzřít Boha, dokud máme jen slabou stopu světskosti. Mokré zápalky nechytnou, ať škrtneme třeba tisíckrát. Jen mrháme sirkami. Mysl nasáklá světem je jako mokrá zápalka.

Jestliže uctívatel jen jednou pocítil pravou oddanost, tuto extatickou lásku k Bohu, zralou oddanost a touhu, pak uzří Boha v obou aspektech, ve tvaru a bez něj.

 

Obsah


  • Šrí Rámakrišna
  • Hymnus Šrí Rámakrišny
  • Mistr Vijay Goswami

 


e-shop