Jdi na obsah Jdi na menu
 


Soustředění na přítomnost Boží - Bratr Lawrence

Nejlepší pravidla svatého života

Rozmluvy a pravidla bratra Lawrence

(Překlad Jiřího Vacka)

Nadčasové dílo, které vyslovuje pravdy všech náboženství. Ukazuje s hlubokým přesvědčením jednoduché umění udržovat se trvale ve vědomí přítomnosti Boží. Výchozí bod je ovšem víra v Jednoho, „ve kterém, žijeme, pohybujeme se a máme své bytí“. Nekolísající víra v Jeho otcovskou péči a zájem o všechny je základem této praxe. To není pouze druh nebo metoda modlitby. Je to nejvyšší hlubina modlitby.

 

Ukázka z knihy


Recenze praxe přítomnosti Boží od bratra Lawrence

„Nic nám neposkytne tak velkou úlevu v životních zkouškách a souženích, jako živé spojení s Bohem. Je-li věrně prováděno, zla, která postihují tělo, se pro nás ukáží být světlem. Bůh často stanoví, že máme v těle trpět, aby byla očištěna mysl, a nutí nás, abychom v něm spočívali.“ (Myšlenky)

O umrtvování a pokání, které často duchovní učitelé předepisují, bratr Lawrence říká: „Všechno umrtvování těla a ostatní cvičení jsou bez užitku, pokud neslouží k dosažení jednoty s Bohem láskou.“ (2. rozmluva)

Tato praxe nás zbavuje sama sebe a lidské útěchy dokonce i v modlitbě: „Pane, nejsou to tvoje dary, které hledám, ale ty sám, a moje srdce nepozná klid, dokud tě nenaleznu.“ (Myšlenky)

Tato usilovná a nepřetržitá praxe přítomnosti Boží otevírá náš zrak pro jedinou pravou Skutečnost.

„Celý svět se mně již dále nezdá skutečný; vše, co můj zevní zrak vidí, míjí jako fantazie a sny. To, co vidím očima mé duše, je to, po čem jedině toužím…“ (Myšlenky)

 

Obsah


  • Poznámka překladatele
  • Recenze praxe přítomnosti Boží od bratra Lawrence
  • Předmluva překladatele
  • Rozmluvy (1 – 4)
  • Dopisy (1 – 15)

 


e-shop