Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jeden Bůh, jedno náboženství

24. 10. 2013

kn_jeden_buh.jpgOdhalení jednotného, společného základu všech náboženství a duchovní praxe, která vede přímo k poznání Boha, a tím i nás samých, a k vysvobození z nesvobody a utrpení našeho světa.

Kniha hlásá rovnost všech lidí před Bohem, protože jsme všichni jeho děti, a vyvrací duchovní pýchu, která se projevuje v názorech o vyvolenosti jedněch a zatracení druhých na základě příslušnosti k nějakému náboženskému směru.


 

Ukázka z knihy


Znovuvtělování a karma

Učení o znovuvtělování a karmě, které uznává většina lidstva, je nejlepším vysvětlením nerovnosti mezi lidmi. Pokud je neuznáváme a tvrdíme, že žijeme jen tento jediný život, děláme z Boha, který je sama láska a spravedlnost, zloducha, který nás zcela svévolně trápí nebo naopak nám stejně bezdůvodně nadržuje.

Proč je někdo chudý a jiný bohatý, proč je někdo otrokem, nevolníkem nebo feudálem, proč děti umírají pro několika dnech života a jiní žijí do vysokého stáří, proč se někdo rodí tělesně postižený, proč houfně lidé umírají v koncentrácích a gulazích, je jinak zcela rozumně nevysvětlitelné.

Není-li reinkarnace, každý jedinec je proto dílem božím a není jediný důvod, proč by měl tak strašlivě trpět jako trpí lidé na celém světě.

Odůvodnění, že trpíme proto, že zhřešili naši prarodiče, nemůže před rozumnými lidmi obstát. Jestliže odsuzujeme ve společnosti špatné zacházení s potomky rodičů, kteří se údajně provinili, nemůžeme tento zvrácený důvod podstrkovat Bohu. Pak by Bůh nebyl o nic lepší než komunista, který pronásleduje děti kulaků a továrníků za jejich rodiče.

Naopak všechny tyto rozpory jsou řešeny, když připustíme, že nás Bůh stvořil jako božské bytosti, ale že jsme se ze své svobodné vůle rozhodli Boha opustit a proto se rodíme znovu a znovu v nebožských světech, dokud se k němu nevrátíme.

Náš osud v těchto vtěleních je dán zákonem příčiny a následku neboli karmy, který nám vrací naše vlastní činy a výtvory mysli zpět jako náš současný osud a proto sklízíme přesně to, co jsme zaseli. Tomuto zákonu na východě říkají zákon karmický, stručně karma. Karma není jen osud, ale i karmický zákon. Jeho působením vytváříme svůj osud.


Z obsahu


  • Věčná filosofie
  • Bůh
  • O nejvyšší Skutečnosti
  • Hledání sebe neboli átmavičára
  • Jednota neboli a-dvaita, nedvojnost všeho, co existuje
  • Záchrana světa

 


e-shop